Lekkere recepten met tofu
Deze recepten zijn zonder olie, vanaf dag 14 fase 2 mag er natuurlijk olie gebruikt worden om te bakken of bji de dressing.
Tofucreme met appelvulling
Ingrediënten
1 appel
1 theelepel citroensap
1 portie tofu
4 eetlepels mineraalwater
Zout en peper
Voorbereiding
De appel doormidden snijden en verwijder het klokhuis. Besprenkel de appelhelften licht met citroensap.
Tofu brokkelen en met mineraalwater, zout en de uitgeholde appelpulp tot een gladde crème mengen.
De crème in een spuitzak doen en spuit op de appel helften. Bestrooi met peper en zout.
Avocado-Tofu Spread met komkommer
Ingrediënten
Een portie gerookte tofu
1 portie groenten zoals avocado, komkommer
wat vers geraspte merikswortel
zout, zwarte peper
Voorbereiding
Tofu in blokjes snijden en bak ze in een pan.
Schil avocado en verwijder de pit, was de komkommer, schil en snijd hem in blokjes.
Tofu en avocado pureren in de blender. Breng op smaak met mierikswortel, zout en peper.
Tips
Vergeet niet: een klein stukje tofu opzij om die eerste hap veilig te stellen.
Bloemkoolsoep met tofu
Ingrediënten
1 portie bloemkool
250 ml groentebouillon
zout, wat nootmuskaat
1 theelepel citroensap
iets saffraanpoeder
1 portie tofu
verse peterselie
Voorbereiding
Was de bloemkool en snijd hem klein. Giet de groentebouillon in een pan, voeg de bloemkool toe en zet op laag vuur 20 tot 30 minuten. Breng op smaak met zout, nootmuskaat, citroensap en saffraan. Tofu klein maken en toevoegen aan de bloemkool.
Een paar bloemkoolroosjes met de schuimspaan uit de pan halen en apart houden. Pureer de soep met een blender. Was de peterselie en verwijder de bladeren.
Giet de soep in een voorverwarmde schaal gevuld met de bloemkoolroosjes en de peterselie en serveer.
Broccoli met tofu
Ingrediënten
1 portie groenten: broccoli, 1/2 gesneden tomaat, 1 eetlepel gehakte ui
1 portie Tofu
2 tl Basilicum
2 theelepels glad peterselie
iets zout, witte peper
Voorbereiding
Maak de broccoli schoon en snijd roosjes. Snijd de tofu in blokjes. Was de basilicum en peterselie en leg een paar blaadjes apart voor de garnering. De overige blaadjes fijnhakken.
Verhit de wok en bak tofu blokjes ongeveer 1 tot 2 minuten. De broccoli roosjes en ui toevoegen en bak ongeveer 2 minuten. Voeg de tomaten toe en bak alles in een gesloten wok ongeveer 5 minuten. Roer de gehakte kruiden erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Kleurrijke Groente Tofu Pizza
Ingrediënten
1 portie groenten zoals broccoli, wortelen, lente-ui, 1/2 tomaat
1 portie tofu
1 knäckebröd
50 ml groentebouillon
zout, peper
2 theelepels gedroogde oregano
Voorbereiding
Was de broccoli en snij in roosjes. Was en schil de wortelen en rasp ze grof. Lente-uitjes wassen en snijd ze in dunne ringen. Was de tomaten en snijd ze in kleine blokjes. Tofu grof hakken. Knäckebröd fijnmalen tot roggemeel.
Broccoli en wortelen met de groentebouillon smoren. De helft van de gekookte groenten apart houden. De andere helft met de tofu in een blender pureren. Breng op smaak met zout, peper en oregano en mix alles inclusief het roggemeel.
De tofupuree op een klein bakblik leggen, de rest van de groenten er bovenop leggen en bak in een voorverwarmde oven op 200° C ca. 10-15 minuten.
Chinese soep met tofu
Ingrediënten
1 portie groenten: ui, champignons, spinazie
1 teentje knoflook
1 stukje gember
1 portie tofu
250 ml groentebouillon
zout, peper
Chilipoeder
1 eetlepel balsamico azijn
Voorbereiding
Pel de ui en de knoflook en hak ze fijn. Schil de gember en hak ze fijn. Maak de champignons schoon en snijd ze klein. Was de spinazie en hak grof. Snijd de tofu in blokjes.
In een koekenpan de knoflook, gember, ui en champignons 2 minuten bakken. Giet de groentebouillon erbij, breng aan de kook en ongeveer 5 minuten op laag vuur zacht koken. Breng op smaak met zout, peper, chili kruiden en balsamico azijn. Voeg tofu toe en laat nog 5 minuten rustig koken.
Exotische tofu salade met appel of mango
Ingrediënten
1 portie tofu
iets kerriepoeder
iets groentebouillon
1 portie groenten: veldsla
1 appel (of mango)
iets azijn
iets zout, peper
Voorbereiding
Tofu met curry kruiden en lichtjes in een hete pan bakken.
Was de sla. Schil de appel (mango), snij hem klein en meng met de salade. Voeg de tofu toe.
Maak van azijn, zout en peper een dressing en serveer deze bij de salade.
Asperges salade met frambozen tofu
Ingrediënten
1 portie asperges (vers of uit blik)
een portie verse frambozen
1 eetlepel balsamico azijn
ca 1 eetlepel fijngehakt muntblaadjes
iets citroensap, peper en zout
1 portie tofu
3 eetlepels mineraalwater
Voorbereiding
Schil asperges en kook ongeveer 10 minuten in gezouten water beetgaar.
Van balsamicoazijn, 1 eetlepel kookwater van de asperges, fijnsnijden munt en het citroensap een dressing roeren, op smaak brengen met zout en peper.
Kruimel de tofu en meng met mineraal water tot een romige consistentie. Zet 1 eetlepel Tofucreme opzij. Frambozen mixen met de resterende tofu. Asperges op een bord leggen en besprenkelen met de dressing en serveren met frambozen tofu.
Spinazie Salade met rode biet en tofu
Ingrediënten
1 portie groenten: spinazie, rucola, rode biet
1 portie tofu
1 eetlepel rode bieten vloeistof
1 eetlepel balsamico azijn
zout, peper, 1 eetlepel bieslook
Voorbereiding
Was spinazie en rucola en schoon, en snijd de bladeren klein. De rode biet in blokjes snijden. Doe alles in een kom. De helft van de tofu prakken met een vork. Meng bietensap, azijn, zout en peper tot marinade. Giet de marinade over de salade.
Schik de salade op een bord en leg de tofu blokjes erop en bestrooi met de resterende bieslook.
Tofu-avocado dip met komkommer
Ingrediënten
1 portie groenten: avocado, sjalot, komkommer
1 portie tofu
zout, peper
Voorbereiding
De avocado doormidden snijden, verwijder de pit en snijd hem klein.
Pel de sjalotten en hak ze fijn. Tofu kleinsnijden. Meng alles en breng op smaak met zout en peper. De komkommer wassen, in plakjes snijden.
Avocado dip op brood smeren en komkommer er bovenop leggen of dippen met komkommer.
Tofu curry met mango
Ingrediënten
1 portie tofu
1 teentje knoflook
1 eetlepel balsamico azijn
1 portie mango
1 portie groente: lente-uitjes, prei
wat gehakte peterselie
zout, zwarte peper
1/2 theelepel pikant kerriepoeder
Voorbereiding
Snijd de tofu in 1/2 cm brede stroken. Pel de teentjes knoflook en pureer ze. Schil mango en snijd ze in blokjes. Pureer de helft van de mango blokjes.
Knoflook met de azijn en mango puree in een kom mengen. Tofu er door mengen en 2 uur afgedekt in de koelkast laten staan. Was de lente-uitjes en prei en snijd ze klein. Zout, een flinke snuf peper en kerriepoeder mengen.
In een hete pan de tofu met ca. 5 minuten op hoog vuur bakken. Het mango mengsel er doorheen roeren. De tofu uit de pan halen warm houden.
In de pan de lente-uitjes en mango blokjes met een beetje water al roerend op een matig vuur bakken tot de vruchten sap maken. Roer de tofu en de helft van de peterselie samen. Breng de tofu curry op smaak met zout en strooi de rest van de peterselie op het gerecht.
Tofu-groentesoep
Ingrediënten
1 portie gerookte ofu
1 portie groenten: wortelen, prei, selderij, savooiekool
zout, peper
250 ml groentebouillon
1 theelepel gehakte citroenmelisse
1 eetlepel gehakte bieslook
Voorbereiding
Was de groenten snijd ze klein. Groenten in een pan doen, voeg zout en peper en de groentebouillon toe en laat ongeveer 15 minuten zacht koken. Tofu in kleine blokjes snijden en laat 5 minuten in de groentesoep meekoken. Garneer met citroen en bieslook voor het opdienen.
Tofu-rol met venkel en kool
Ingrediënten
1 portie tofu
iets mineraalwater
zout, peper
1 portie groente:venkel en witte kool
iets tijm
Voorbereiding
Tofu met een vork klein maken. Met een beetje mineraalwater, zout en peper mixen. Venkel en kool schoonmaken en snijdt ze in dunne reepjes.
Bak de groenten 10 minuten in een hete pan. Met zout, peper en tijm kruiden. Groenten af laten koelen.
De Tofu op plastic folie platdrukken. De helft van de afgekoelde groenten op de tofu leggen. Folie strak oprollen en ten minste 30 minuten afkoelen. Verwijder de folie en snijd in de tofu-rol in plakjes. Rest van groenten apart
bij de tofurol serveren.
Tofu zuurkool pan
Ingrediënten
1 portie gerookte tofu
1 appel
1 portie zuurkool
1/2 theelepel kurkuma poeder, peper
1 eetlepel gehakte peterselie
Voorbereiding
Snijdt de tofu in kleine blokjes. Appel wassen, verwijder het klokhuis en snijd in kleine stukjes. Zuurkool laten uitlekken in een vergiet en uit elkaar trekken met een vork.
Verhit de olie in een koekenpan, bak de tofu en de kurkuma poeder en peper. Voeg de stukjes appel toe en meng er de zuurkool door en kook nog 5 minuten. Doe het mengsel op een bord en bestrooi met verse peterselie.
Tofu-champignon ragout en bloemkool
Ingrediënten
1 portie groenten: bloemkool, prei, champignons, 1 eetlepel gehakte uien
150 ml groentebouillon
1 portie tofu
zout, peper, nootmuskaat
Voorbereiding
Bloemkool wassen en in roosjes snijden. Was de prei en snijd ze in dunne reepjes. Maak de champignons schoon. Snijd de tofu in blokjes.
Kook bloemkool in ongeveer 100 ml groentebouillon tot deze volledig zacht is. Roer met een staafmixer tot een romige saus. Bak de champignons en uien in een koekenpan, giet de resterende bouillon erbij en voeg de prei toe. Kook al roerend gedurende 5 minuten op laag vuur.
Voeg de tofu toe en laat nog 5 minuten op laag vuur doorkoken. Roer de bloemkool saus erdoor en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
» U kunt zich hier ook direct aanmelden voor een vrijblijvend en GRATIS informatiegesprek