Metabolic Brabant

Nieuwsbrief zomer 2010

In deze uitgave vertel ik over de natuurlijke zonbescherming door Omega-3 vetzuren, lekkere en gezonde bessen, de mogelijkheden van colon hydrotherapie en de behandeling van muggenbeten.


Zonbescherming vanuit  het lichaam
Velen van ons benutten de mooie dagen om lekker te ontspannen in de zon. Als onze huid niet voldoende beschermd is kan dit een zonnebrand tot gevolg hebben. Belangrijk is niet alleen de bescherming van buiten door een zonnebrandcrème met hoge factor maar ook de steun vanuit het lichaam zelf.
De voldoende opname van vocht, voornamelijk water, is belangrijk. En we kunnen de huid sterken door de regelmatige opname van Omega-3 vetzuren. Omega-3 vetzuren uit bijvoorbeeld lijnzaadolie verzorgen de cellen met de benodigde voedingsstoffen. Daardoor krijgen de cellen zuurstof en de vochthuishouding is beter in balans.
 Als de cellen voldoende vocht bevatten heeft de huid meer weerstand tegen invloeden van buitenaf, de huid blijft zacht en wordt minder snel droog. Daarom … ook nu niet vergeten om regelmatig een eetlepel lijnzaadolie te nemen.

Een dierlijke bron van Omega-3 vetzuren is de vette vis.
   


Een feest voor het oog en het lichaam … bessen
 
Bessen zoals de aalbes, zwarte bes, bosbes, cranberry, blauwe bes en aronia bes bevatten een groot reinigingsvermogen. Daarom worden ze ook in landen waar medicijn een oude traditie heeft, zoals China, India, veel Arabische landen en landen van de middellandse zee, niet alleen als voedingsmiddel maar ook als geneesmiddelen gebruikt. We weten nog lang niet alle werkstoffen die bessen bevatten maar ze zijn vooral gewild vanwege hun hoog gehalte aan antioxidanten en vitamines. Staan bessen niet op het voedingsplan mogen ze in de 3e fase zeker gegeten worden. De voorkeur gaat altijd uit naar verse bessen. Gedroogde bessen kunnen voor afwisseling in de wintermaanden zorgen.

Blauwe bessen (Vaccinium corymbosum) uitgelicht
Ze bevatten vitamine C, kalium, natrium, mangan en ballaststoffen. Daar komt bij dat de kleurstof van de blauwe bes, het myrtillin (Anthozyan) samen met ijzer en vitamine C bloed aanmaakt. Blauwe bessen zijn door hun gehalte aan Anthozyanid een goed geneesmiddel bij blaasontsteking. En ze helpen tegen diarree.
Als huismiddel wordt niet alleen de vrucht gebruikt maar ook het blad. Thee van bladeren van de blauwe bes wordt gedronken bij maagpijn, plotselinge diarree en/of een zwakke blaas. Als kompres kan het genezend werken bij ontstoken ogen of huidirritaties. Men neemt 2 theelepels bladeren voor ¼ l kokend water en laat dit 10 minuten trekken.

Verrassende combinatie: Oesterzwammen met blauwe bessen

½ portie eikbladsla
½ portie lollo rosso
1 eetlepel balsamico azijn of appelazijn
1 eetlepel olie naar smaak (zonnebloem of sesamolie)
zout, peper
1 portie oesterzwammen
1 teentje knoflook
50 ml groentebouillon
1 portie blauwe bessen
1 eetlepel gehakte bieslook
Sla wassen, het water goed afschudden en de sla in een kom doen. Sla met azijn, olie, zout en peper kruiden. Oesterzwammen schoon maken en snijden. Knoflookteen fijn snijden. De oesterzwammen in een hete pan met het knoflook aanbraden. Met de groentebouillon blussen en nog ca. 5 minuten laten garen. Als de oesterzwammen gaar zijn maar er nog teveel vocht in de pan zit, het vocht voorzichtig afgieten. De zwarte bessen voorzichtig schoon maken. De sla op een bord leggen en oesterzwammen daarop verdelen. Met bieslok en de blauwe bessen garneren. Eet smakkelijk!

Ps. Oesterzwammen en Shitake paddenstoelen worden in de TCM (Traditional Chinese Medicine) ook ingezet vanwege hun cholesterol verlagende werking. Bij Metabolic Balance® staan ze ook vaak op een voedingsplan als gezonde eiwitbron.


Colon hydrotherapie
Om gezond te blijven en optimaal te kunnen functioneren heeft het lichaam met al zijn organen en zijn cellen goede bouwstoffen nodig. Voeding is bepalend voor hoe we ons voelen, 80% van onze gezondheid, komt door ons eet- en leefpatroon, maar je kunt het ook omdraaien, 80% van ziek of vermoeid zijn komt ook door onze voeding en levenswijze! Wanneer men een ongezond eetpatroon heeft, is het gevolg vaak dat je deze afvalstoffen onvoldoende afvoert, dit geeft vervuiling van de darmen en later ook van het lichaam. De dikke darm is heel belangrijk bij het afvoeren van afvalstoffen.
Een vervuilde darm kan veel klachten geven zoals buikpijn, een verstoord ontlastingspatroon (diarree of obstipatie), belasting van de lever en nieren, gewrichtsklachten, huidklachten, allergieën, hoofdpijn, concentratieproblemen, vermoeidheid, verstoring van je stofwisseling. Ook kunnen hierdoor problemen ontstaan met gewicht verliezen of juist niet in gewicht aan kunnen komen, omdat er tekorten zijn ontstaan door onvoldoende opname van bouwstenen (vitaminen, mineralen, aminozuren). Deze bouwstenen zijn heel belangrijk voor het optimaal functioneren van je spijsvertering en stofwisseling.
Wanneer de darmslijmvliezen vervuild zijn, kan het transport vanuit de darm naar de bloedbaan en cellen onvoldoende plaatsvinden, met als gevolg dat men klachten krijgt, vermoeid raakt, weinig energie heeft, of zelfs ziek wordt. Colon hydrotherapie kan bij veel klachten uitkomst brengen.


Homeopathie bij muggenbeten 
Sommige mensen kunnen erg lang last hebben van muggenbulten. De homeopathie heeft verschillende mogelijkheden voor de behandeling daarvan. Hier zijn een paar voorbeelden van middelen voor zelfmedicatie. Men neemt dan 3 of 4 keer per dag 3 korrels tot de klachten verbeteren. Belangrijk is om de korrels in een ‘schone’ mond op te zuigen, dus niet in combinatie met eten of drinken innemen. De middelen zijn te verkrijgen bij de betere drogist of in een apotheek.
Ledum palustre (Moerasrozemarijn) D12 is een eerste hulpmiddel bij steekwonden, ook na tekenbeten. Het lichaamsdeel zwelt op en krijgt een vale of donkere, blauwachtige kleur. De bult is uitermate gevoelig voor aanraken, voelt koud aan en de pijn neemt af door koude kompressen.
Apis mellifica (Honingbij) D12 werkt goed na steken van bijen of wespen of allergische reacties. De zwelling is lichtrood en de huid lijkt glanzend. Stekende pijnen en jeuk zijn de reacties. De bult voelt heel heet aan en verbetering is ook hier door koude kompressen.
Urtica urens (Kleine brandnetel) D12 is van toepassing als zich een netelachtige reactie op steken vormt. De huid ziet bijna eruit als na de aanraking met brandnetels, is rood en jeukt hevig. Het middel kan ook verbetering brengen na een lichte zonnebrand en bij waterpokken.
De “Prrrrikweg gel” of - roller van VSM bevatten een combinatie van homeopathische middelen en werken verzachtend en genezend op de plaats van de steek.

» U kunt zich hier ook direct aanmelden voor een vrijblijvend en GRATIS informatiegesprek