Metabolic Brabant

De zomernieuwsbrief ligt voor je. Tussen al die vakantieplannen door even stil staan hoe ons lichaam in de zomer kan veranderen. Wat denk je, hoe lang duurt het voor je huid vernieuwd is? Hoe kunnen wij ons beschermen tegen de zon? Ken je de belangrijke functie van bitter al? Daarnaast wil ik je vandaag op een van mijn favoriete films attenderen, echt interessant!

Zomer, zon, huid ...

Zomer en zon, weet je hoe lang het duurt voordat onze huid vernieuwd is?
In slechts 28 dagen hebben we een nieuwe huid. En veel van wat je in die tijd eet, wordt daarvoor gebruikt. Dus wat je eet, bepaalt de kwaliteit van je huid. Hier zijn dé ingrediënten voor een boost voor de huid: Zalm, paranoten, avocado, groene thee, olijfolie, sardientjes, peulvruchten en volkorenproducten. Lekker toch?
Gebruik de zomerzon ook zeker om voldoende vitamine D reserves aan te maken. Zonnebrandcrèmes verhinderen dat je vitamine D aanmaakt. Ga daarom ook ca. 10 minuten per dag zonder zonnebrandcrème in de zon, uiteraard niet in de middagzon.
Over de juiste bescherming vanuit binnen het lichaam heb ik laatste zomer geschreven, de link vindt je hier: http://natuurlijketenengenezen.nl/artikel/tag/zon/

Reageert je huid te sterk op de zon? Ontwikkel je elk jaar een heftigere vorm van zonneallergie? Weet je dat dit heel goed met een homeopathische behandeling kan worden verholpen? In combinatie met de juiste voedingstips heb ik al heel goede resultaten kunnen bereiken. Homeopathie helpt je door een zomer zonder jeuk en bultjes.
   


Bitter maakt slank ...

Wie wil nu geen lekker ijsje ergens op een terras? Zoet vinden wij lekker, maar ook bitter heeft een grote bijdrage voor een goede balans. Zo helpen de bitterstoffen in groentes bij het gewichtsverlies. Ze zorgen voor voldoende spijsverteringssappen en een vermindering van de opslag in vetweefsel.
Het zijn natuurlijke vetverbranders die het ontgiften van het lichaam ondersteunen. De stofwisseling wordt op een natuurlijke manier gestimuleerd.
Bitter is naast zoet, zoutig en zuur belangrijk voor het lichaam, omdat het spijsverteringsklachten kan verhelpen. Voedsel met bittere smaak  verzadigd sneller en remt de appetijt waardoor men minder gaat eten.
 
Een  fijne, bittere smaak vind je bij witlof, andijvie, rucola en vooral ook de artisjok. Ook kruiden zoals basilicum, boonkruid, rozemarijn, tijm, komijn, venkel, koriander en dille bevatten de gezonde bitterstoffen.
Genoeg redenen om ook in de zoete zomermaanden af en toe voor lekker bitter te kiezen.
   

Artisjokharten ... lekker erbij

Gemarineerde artisjokharten
Ingrediënten

 1 portie artisjokharten uit glas of blik (waterbasis)
ca. 100 ml olijfolie extra vierge
bosje basilicum, fijngesneden
 1 teentje knoflook, fijngesneden
verse peper en zeezout naar smaak

Bereiden
Haal de artisjokharten uit het blikje en laat ze uitlekken.
Snijd ze 1 keer doormidden.
Meng de olijfolie met het basilicum en de knoflook, zout en peper.
Schep de artisjokharten door de marinade en laat ze ongeveer 1 uur marineren. Serveer de artisjokharten in de marinade.

Lekker bij kip van de BBQ en geroosterd roggebrood.
   

Kiemen en scheuten

De laatste weken heb ik in verband met de EHEC besmetting veel vragen over de kiemen en scheuten van de voedingsplannen ontvangen. Wat kan men zelf doen om een besmetting te voorkomen?
De EHEC-bacterie is niet bestendig tegen hitte. Bij het koken, braden of pasteuriseren wordt de bacterie gedood.
•    Voedingsmiddelen en dranken zoals bijvoorbeeld rauwe melk moeten tenminste vijf minuten lang op een temperatuur van 70 graden verhit worden.
•    Een goede hygiëne met voedingsmiddelen is belangrijk in de keuken. Grondig wassen van alle verse fruit- en groentesoorten.
•    Regelmatig vervangen van keukendoeken en  vaatdoekjes.
•    Regelmatig handen wassen.
•    Kweekglazen en kiemschalen regelmatig schoon maken.

Kiemen en scheuten kunnen bij twijfel ook vervangen worden door peulvruchten. Dit is vaak ook een alternatief binnen het Metabolic voedingsplan. Raadpleeg ook regelmatig de nieuwspagina’s van de RIVM over de nieuwste ontwikkelingen.
   

Tijd voor inspiratie ...


Jullie zullen hem vast wel kennen, de kok die een hele schoolgeneratie in Engeland aan een gezondere lunch heeft gekregen. Ik bedoel natuurlijk Jamie Oliver. Hier een link naar een belangrijk filmpje. Je zult er helemaal enthousiast van worden. Een pleidooi voor gezond en lekker eten met de nodige charme overgebracht. Neem er even de tijd voor en stuur de link door naar je vrienden.
http://www.ted.com/talks/jamie_oliver.html
Gelukkig ligt het helemaal in de lijn van Metabolic Balance®.
   

Ik wens je fijne zomerweken. Blijf ook bij de warme temperaturen in beweging en vergeet niet voldoende water te drinken. Proef de zomer en geniet …

» U kunt zich hier ook direct aanmelden voor een vrijblijvend en GRATIS informatiegesprek