Metabolic Brabant

Nieuwsbrief oktober 2010


Eerst nog een hartelijk 'dankjewel' voor de vele reacties op mijn vraag in de laatste nieuwsbrief. Het resultaat is duidelijk: de lezers kiezen voor de persoonlijke 'je' vorm.

Wat vindt je in deze nieuwsbrief? Hoe je 600 spieren in beweging brengt, met of zonder 'korreltje zout', een snelle en pittige soep, de kracht van de goudsbloem en eindelijk schapenroomkaas ...
Zijn er vragen naar aanleiding van deze informatie, neem gerust contact met me op. Veel leesplezier!

________________________________________

Het zout van het leven...
Zout is niet weg te denken uit onze voeding en onmisbaar bij het functioneren van ons lichaam. Zout kent veel toepassingen, niet alleen als smaakmaker.

• Bij een opkomende verkoudheid was het vroeger gebruikelijk om een extra gezouten kippensoep te eten.
• De bekende zoutoplossing als de neus dicht zit of met zoutwater gorgelen bij beginnende keelontsteking.
• Het baden in water met zout van de Dode Zee als therapie bij sommige huidklachten.
• Het scrubben ofwel masseren van het lichaam met grof zeezout voor een zachte huid.
• Het therapeutisch verblijf in een zoutbergwerk met het positief effect voor de luchtwegen.
• Verdunt en geschud is zout een van de belangrijksten homeopathische geneesmiddelen.

Zout heeft het vermogen de weerstand tegen infecties en bacteriële ziektes te verhogen. Maar zout is niet gelijk zout. Zeezout bevat 92 mineralen uit de oceaan, Himalayazout bevat 84 mineralen en geraffineerd tafelzout slechts twee. Natuurlijk, ongeraffineerd zeezout of steenzout hebben daarom de voorkeur.
Zout is nodig voor de juiste afbraak van plantaardige koolhydraten. Zout helpt bij het emulgeren van oliën en vetten om ze verteerbaar te maken. Zonder zout in de voeding kunnen ook de vetoplosbare vitamines A, D, E en K niet worden opgenomen. Geraffineerd tafelzout is verantwoordelijk voor verhoogde bloeddruk en hartproblemen en het bevat additieven waaronder bleekmiddel. Belangrijk is daarom de kwaliteit van het zout dat we tot ons nemen.

Omdat we met ons voedingsplan van Metabolic Balance® vooral verse gerechten zonder ‘verstopte’ zouten eten en veel water drinken, is het belangrijk om onze gerechten met het juiste zout te kruiden. En hoeveel is dan gezond? Gemiddeld zijn het drie tot vijf gram per dag, dat is ongeveer de hoop die tussen duim en wijsvinger past.
________________________________________

Circa 600 spieren worden geactiveerd bij Nordic-Walking!
Het moeten niet altijd ingewikkelde lichaamsoefeningen zijn om resultaat te boeken. Regelmatig bewegen in vrije natuur is een weldaad voor lichaam en geest. Liever elke dag een half uur vlot doorstappen dan een keer per week een uur helemaal uit je dak gaan. Omdat ik de voordelen van buiten bewegen regelmatig ervaar, wanneer ik zondagochtend met de loopgroep het bos in ga, heb ik mijn loopcoach Adriaan gevraagd een stukje te schrijven. Hij is een echte natuurliefhebber.

De mens heeft benen en voeten gekregen om te lopen. Heel vroeger liepen bijvoorbeeld jagers dagen achtereen om voedsel voor hun gezin te verzamelen. Ook grote afstanden werden met de 'benenwagen' afgelegd. De mens was toen veel meer verbonden met de natuur en is dat contact door de toenemende mechanisatie langzaam kwijtgeraakt.
Veel welvaartsverschijnselen, o.a overgewicht en een gebrekkig functionerend bewegingsapparaat kunnen daarvan het gevolg zijn. Gelukkig zijn mensen zich de laatste jaren er steeds meer van bewust geworden, dat lopen in de natuur goed is. Of dit nu wandelend (met of zonder stokken) of hardlopend gebeurd, maakt niet uit. Men voelt zich na afloop aanmerkelijk fitter en heeft onderweg vaak mooie ontmoetingen met plant en dier gehad. In de talrijke natuurgebieden die Brabant rijk is, kan men alle jaargetijden bewegend genieten en tot rust komen. Met de fiets, te paard of lopend! Wie dat ook eens wil ervaren kan met mij contact opnemen voor een wandeling of looples! Adriaan Schram, tel 06-12942432.
________________________________________

Snelle, pittige kippensoep met avocado (recept voor 1 persoon)

Ingrediënten

- 250 ml groentebouillon
- 1 portie kipfilet
- 1 portie avocado
- 1 teentje knoflook
- Verse korianderblaadjes
- Chilipoeder (of verse chili naar smaak)

Bereiding

Groentebouillon aan het koken brengen. Kipfilet kort afspoelen, droog deppen, in blokjes snijden en in de bouillon doen. Afhankelijk van de blokjesgrote ca. 5 minuten laten garen. Chilipoeder (of een stukje verse chili zonder zaadjes) met de gepelde knoflookteen in een vijzel vermengen tot een smeuïg mengsel en in de soep doen. Avocadoportie in smalle parten snijden en één voor één in de soep leggen. Kort laten garen tot de avocado naar boven komt. Voor het serveren met de koriander bestrooien.

Lekker met getoost roggebrood dat besprenkeld is met olijfolie en bestrooid met een snufje zeezout. Smakelijk eten!
PS deze snelle soep is ook lekker met andere, fijngesneden groentes zoals prei, knolselderij en wortels.
________________________________________

Goudsbloem - bevorderd de wondgenezing

Calendula officinalis
, ofwel de goudsbloem groeit in elke tuin en komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa. De bloemblaadjes kunnen worden gegeten en werden vroeger als kleurstof voor kaas gebruikt.
Verwerkt als tinctuur is de bloem veelvuldig inzetbaar. Als natuurlijke ontsmetting mag het ook in open wonden worden gebruikt, let er wel op dat het door het alcoholgehalte kan prikken. Verdunnen met wat afgekookt, koud water werkt net zo goed. De inhoudsstoffen van de goudsbloem zorgen voor een snellere en mooie wondgenezing. Zelfs oud littekenweefsel kan zich verbeteren door het gebruik van de goudsbloem. Enkele druppels tinctuur in water als mondspoeling werkt goed tegen aften en zweertjes.
Als zalf verwerkt is de Calendula niet weg te denken bij huidirritaties en een uitstekend product voor baby's en kleine kinderen.

Men kan er ook kiezen om van gedroogde goudsbloem uit een kruidenwinkel thee te bereiden. 1 tot 2 theelepels kruid overgiet men met 250 ml kokend water en laat dit 10 minuten trekken. Daarna door een zeef gieten. Deze thee kan worden gedronken bij maag/galklachten. Wanneer de thee koud is, kan hij als kompress worden aangewend bij wonden en huidklachten.


Voor de zelfmedicatie hebben o.a. de merken VSM, Weleda of A.Vogel een rij producten die goudsbloem bevatten. Zeker de Calendula tinctuur en zalf zijn onmisbaar in een natuurlijke huisapotheek.
________________________________________

Hoe kom ik aan mijn water?

Voor sommigen blijft het moeilijk en anderen zijn al bijna verslaafd aan het water. Hier zijn enkele tips van deelnemers om aan de dagelijkse hoeveelheid water te komen:
• Flesje water in de auto met een rietje - voor sommigen gaat drinken met rietje een stuk makkelijker en sneller dan zonder rietje.
• Heet water in de thermoskan - zeker in het koudere seizoen een aanrader.
• Niet één maar altijd twee (of meer) glazen water achter elkaar drinken.
• Voor de afwisseling ook een keer water met koolzuur - niet altijd en alleen maar, want het koolzuur tast de tandsmelt aan.
• Water op kamertemperatuur drinkt voor de meeste mensen makkelijker dan water uit de koelkast.

Heb je nog andere tips? Laat ze me weten en ik geef ze graag door.
________________________________________

NIEUW schapenroomkaas verkrijgbaar bij De Schaepsdyck

Veel mensen hebben schapenroomkaas op hun voedingsplan. Helaas was dit altijd een moeilijk te verkrijgen kaassoort. 'De Schaepsdyck' waar al veel mensen hun ambachtelijk bereide schapenkaas kopen, is nu ook begonnen met de productie van schapenroomkaas. Informatie over De Schaepsdyck vind je op Schaepsdyck.nl.

» U kunt zich hier ook direct aanmelden voor een vrijblijvend en GRATIS informatiegesprek