Metabolic Brabant

Nieuwsbrief maart 2010

Nieuwsbrief maart 2010
In deze nieuwsbrief wil ik meer ingaan op de onderwerpen: ‘reinigen van binnen’, ‘de maan’, ‘zuurkool’ en ‘hooikoorts’. Veel leesplezier!

Groente onder de aandacht
Zuurkool – versterking van de afweer, bescherming tegen verkoudheid

In China 221 v. Chr. uitgevonden heeft zuurkool als vitamineleverancier nog steeds een grote betekenis. Vooral vitamine C maar ook B-vitamines waaronder het waardevolle B12 maken zuurkool een echte vitaminebron. Ook zitten er veel mineralen zoals kalium, calcium, jodium, ijzer, mangaan, carotine en zelfs
2 % eiwit in. Daarbij komt nog het belangrijke foliumzuur voor de opbouw van het bloed en vitamine K die voor de bloedstolling belangrijk is.
Zuurkool wordt ook beschouwd als “bezem voor maag en darmen”. Dit vanwege de grote hoeveelheid ballaststoffen maar ook vanwege het hoge gehalte aan melkzuur. Melkzuur helpt ongewenste stofwisselingsproducten kwijt te raken waaronder het urinezuur. Te veel urinezuur kan met name bij mensen met reuma- en jichtklachten ongewenst zijn. Het melkzuur heeft ook positieve invloed bij maagzuurklachten zoals zuurbranden, omdat het goed met het maagzuur harmonieert.
Zuurkool is een caloriearme groente. Het bevat azetylcholine wat een rustgevende werking op het vegetatieve zenuwstelsel uitoefent. Het advies is om biologische zuurkool te kopen - intussen in bijna elke supermarkt verkrijgbaar - omdat die vaak minder zout en chemicaliën bevat.
Zuurkool past heel goed in een reinigingskuur, het is een ideale ‘schoonmaak van binnen’.
Zuurkool kan rauw als salade worden gegeten. Het is lekker wanneer men de zuurkool met wat goede olie en azijn in combinatie met een fijn geraspte appel, peer of rode bieten aanmaakt. Of als warm gerecht.

Recept: Gerookte tofu op zuurkool
1 portie gerookte tofu
1 portie zuurkool
100 ml kruidenbouillon
Zuurkool in een ovenschaal doen, kruidenbouillon er overheen gieten. De gerookte tofu in strepen snijden en op de zuurkool leggen. Zuurkool in de oven bij 180 graden ca. 20 minuten verwarmen. Een snel te bereiden en lekker gerecht. Als variatie kan ook een grof geraspte appel bij de zuurkool gemengd worden.
Als bijlage kan roggebrood of in fase 3 of 4 ook aardappelen worden gegeten.

De maan en zijn invloed op ons lichaam
Veel mensen kennen het fenomeen dat ze slecht slapen bij volle maan. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs voor de invloed van de maan op ons mensen is, gebruiken veel culturen de kennis van de maan in het dagelijks leven. Zo wordt aangenomen dat de afnemende maan bijvoorbeeld een periode is waar we makkelijker kunnen ontgiften dan bij een toenemende maan.
De tijd van 28 februari tot 15 maart 2010 is dan ook een goed moment voor een reinigingskuur. De tijd van de toenemende maan is weer geschikt voor alles wat we extra willen aanvullen in ons lichaam (de goede dingen).
Afvallen zou volgens deze denkwijze bij afnemende maan beter lukken dan tijdens een toenemende maan.
15 maart 2010 is er een nieuwe maan. Deze dag is uiterst geschikt als startdag om goede voornemens zoals ‘stoppen met roken’, ‘minder snoepen’ of ‘meer tijd voor mezelf’ te realiseren.

Reinigingsthees als goede begeleiders
Brandnetelthee
heeft een bloedzuiverende werking en past heel goed in een voorjaarskuur. Drie tot vier koppen thee per dag van verse of gedroogde brandnetels zijn goed voor de begeleiding. Brandnetels zijn ook een bron voor kiezelzuur die belangrijk is voor huid, haar en nagels en ze bevatten ijzer, mierenzuur en histamine. Ze kunnen helpen de bloeddruk en de bloedsuiker te verlagen. Als je niet zelf op zoek wilt naar brandnetels dan kun je goede brandnetelthee bij een natuurwinkel of reformdrogisterij kopen.
Gemberthee is een reinigingstip uit de Ayurveda geneeskunde. Een klein stuk van ca 1 cm verse gemberwortel raspen en in ruim 1 liter water zachtjes 10 minuten lang laten koken. De thee door een zeef in een thermoskan vullen en verdeeld op de dag opdrinken. Door het lange koken van het water kan het meer afvalstoffen uit het lichaam opnemen en afvoeren. Gember is een krachtig antioxidant en heeft een slijm- en vochtoplossende werking in het lichaam. Ook stimuleerd gember de spijsvertering.
Luister naar je lichaam ook bij het drinken van thee, als het niet goed voelt van thee veranderen.

Hooikoorts in aantocht
Het voorjaar komt er aan. Voor veel mensen gaat dit gepaard met het opkomen van hooikoortsklachten. In mijn homeopathiepraktijk zie ik vaak dat veel mensen problemen krijgen door het veelvuldig gebruik van reguliere neussprays. Daardoor kan het slijmvlies van de neus op den duur beschadigd raken.
Om de symptomen te bestrijden zijn goede en veilige alternatieven voor zowel neus- als ook oogklachten van de merken “Weleda” of “Heel” bij een goede drogist of apotheek te verkrijgen.
Voor de neus is dat van het merk “Heel” het product Luffeel neusspray of van “Weleda” is het Gencydo neusspray.
Voor oogklachten zoals jeuk, tranen of branden kunnen van “Heel” Oculoheel oogdruppels of van “Weleda” Ogentroost oogdruppels helpen.
Een homeopathische behandeling kan uiteraard helpen om de hooikoortsklachten te verminderen.

Boektips
"In Harmonie met de Maan" ISBN 90-230-0890-1. http://www.paungger-poppe.com  is de website van de schrijvers. Goed leesbare informatie over de maan en zijn invloed op ons.

Een boek dat goed bij gezonde voeding past en dat ik met veel plezier heb gelezen is  “Een pleidooi voor echt eten” van Michael Pollan, ISBN 978 90 295 72071
Een stuk bewustwording en bevestiging voor een natuurlijk eetpatroon.

» U kunt zich hier ook direct aanmelden voor een vrijblijvend en GRATIS informatiegesprek