Metabolic Brabant

Nieuwsbrief januari 2011

De eerste maand van 2011 is alweer bijna voorbij. Ik hoop dat jullie op gezellige feestdagen terug kijken en ik heb al vernomen dat sommigen weer even in de ‘strenge fase’ zijn. Fijn dat dit altijd kan en ook steeds even goed werkt.
In deze nieuwsbrief gaat het om energie. Energie die we krijgen als we gezonde noten eten of door de gezonde warmte van een infrarood cabine. Verder is de onafhankelijke studie over Metabolic Balance® gepubliceerd, ga ik even in op de griep en sluit ik af met een vraag aan je.
Veel leesplezier en zijn er vragen naar aanleiding van deze informatie, neem gerust contact met me op.

Goed nieuws over Metabolic Balance®
Het medisch vakblad ‘Journal of Nutrition and Metabolisme’ heeft de studie van het Hochrhein-Institut over het stofwisselprogramma Metabolic Balance® gepubliceerd. Uit deze studie blijkt, dat zowel het gewichtsverlies als de positieve invloed op gezondheid en levenskwaliteit van de deelnemers duidelijk werd vastgesteld. De volledige studie is te lezen op http://www.hindawi.com/journals/jnume/2010/197656.html.


Gezonde energie voor lichaam en geest
Wereldwijd bestaan er meer dan 300 verschillende soorten noten. De pinda behoort streng genomen tot de peulvruchten, maar wordt bij de meeste mensen ook gezien als noot. Hazelnoten, walnoten, paranoten, cashews, macadamia, amandelen en pistache zijn de meest voorkomende noten. 
Noten kenden op grond van hun voedingswaarde al heel vroeg veelzijdig gebruik. In de antieke tijd at men al het olie van walnoten en amandelen. Als vervanging voor melk gebruikten veel volkeren in oertijden de noten. Tot het einde van de 18e eeuw werd ook in Europa melk uit walnoten en amandelen gedronken. De noten werden gepulveriseerd en dit poeder met water opgegoten. Ook nu is het een trend om melk van amandelen te drinken in de plaats van koemelk. Zeker omdat er intussen al zoveel mensen geen koemelk meer kunnen verdragen.

Inhoudsstoffen van noten, die per noot kunnen verschillen.
•    Antioxidanten zoals seleen, polyfenole
•    Vitamines B1, B2, B3, B6, foliumzuur (B11) en vitamine E
•    Mineralen zoals calcium, magnesium, zink, mangaan, kalium, ijzer
•    Ballaststoffen
•    Omega 6 en omega 3 vetzuren
•    Eiwit

Noten zijn makkelijk te verteren. Enkele gezondheidsvoordelen die met noten in samenhang gebracht worden zijn het:
•    verlagen van de cholesterolspiegel
•    bescherming tegen hart- en vaatziektes
•    positieve invloed op maag- en darmen
•    helpen tegen stress, sterken de zenuwen
•    verbetering van reumatische klachten.

Noten staan bij niemand op het voedingsplan maar mogen vanaf de 3e fase natuurlijk worden gegeten. Koop het liefst verse noten die niet geroosterd of gezouten zijn. Als je de smaak wilt versterken kun je noten zelf zonder vet in een koekenpan roosteren, heerlijk!
Wissel af naar smaak maar kies ook regelmatig walnoten. Walnoten zijn gezonde inheemse noten met een bijzonder hoog gehalte aan omega 3 vetzuren.
Let op dat noten geen schimmel bevatten, zorgvuldig verwerkte biologische noten hebben de voorkeur.

En de hoeveelheid? Een handvol noten per dag zorgt voor veel goede voedingsstoffen maar niet voor gewichtstoename. Ook voor noten is belangrijk dat ze goed gekauwd worden, dan beginnen al in de mond de spijsverteringsenzymen te werken.
Helaas zijn er ook mensen die allergisch op de eiwitten van noten reageren, deze moeten uiteraard geen noten eten.

Griep en verkoudheid
In deze tijd van het jaar hebben mensen vaak last van verkoudheid, hoest en griep. Homeopathische middelen kunnen naast het extra gebruik van voldoende vitamine C deze klachten voelbaar verminderen. Ook hier kijkt de homeopaat naar de hele mens en zoekt het bijpassende middel. Zo kan iemand steeds ‘maar’ een loopneus en kribbelhoest hebben, bij iemand anders slaan meteen alle klachten op de luchtwegen, de derde klaagt elke keer over verkoudheid die samen gaat met gewrichtspijnen.

De verschillen in symptomen kunnen veelal uiteenlopen. Daarom krijgen deze mensen dan ook heel verschillende middelen van de homeopaat.
Juist in periodes van ziektes is het van groot belang dat je goed naar je lichaam luistert en voldoende rust neemt. Daarmee help je te voorkomen dat ziektes in steeds heftigere vorm terug kunnen komen. Met de juiste homeopathische ondersteuning kunnen ook acute ziektes zoals een griep sneller genezen.
Een belangrijke plant in deze periode is de rode zonnehoed ofwel echinacea. De rode zonnehoed wordt in producten verwerkt die bij een drogisterij of apotheek gekocht kunnen worden. Als voorbeeld ‘Echinaforce’ van A. Vogel  of  ‘Nisyleen Weerstand druppels’ van VSM. Gebruik deze middelen niet het hele jaar door maar vooral in de natte, koude periodes. Ze sterken het afweersysteem waardoor men niet zo snel vatbaar is voor ziektes.

Gezondheidsverbetering door Physiotherm Infraroodcabines
De door Physiotherm in Oostenrijk speciaal ontwikkelde en gepatenteerde lage temperatuur ,,lavazand technologie” verwarmd in tegenstelling tot sauna’s niet de ruimte maar direct het lichaam. Voordeel hierbij is dat het verwarmde lavazand het lichaam via de rug zeer effectief verwarmd van binnen naar buiten. Deze van de natuur gekopieerde techniek is uniek en kan echter de eigen genezingskracht stimuleren en waardevolle energie vrij maken.
Een betere doorbloeding wordt gestimuleerd, de stofwisseling verbeterd en het immuunsysteem versterkt. Ook bij rugpijn, reuma, fibromyalgie, spierpijn, huidziekten etc. werkt deze manier van verwarmen verlichtend.
In een Physiotherm cabine kan men zonder problemen voor de gezondheid aangenaam 30 tot 60 minuten verblijven. Omdat de ruimte temperatuur niet boven lichaamstemperatuur komt kan het lichaam continu de warmte door middel van transpireren afgeven. Schadelijke zware metalen, gif en afvalstoffen worden uit het lichaam afgescheiden. Omdat het lavazand het lichaam en niet de ruimte verwarmd is de cabine ook geschikt voor mensen met klachten zoals hart- en vaatziekten, mensen met spataderen en ook voor kinderen.
De cabines van Physiotherm hebben verder als voordeel dat deze door de minimale afmetingen en de eenvoudige montage bijna overal geplaatst kunnen worden. Ook het zeer lage stroom verbruik op 220 volt is een voordeel. Door het gebruik van lichte materialen en veel glas is ook het design erg mooi. Hierdoor krijgt men, ondanks de minimale afmetingen, in de cabine een erg ruimtelijk effect. Alle gebruikte materialen zijn afkomstig uit Europa en worden volledig milieu verantwoord geproduceerd in Oostenrijk. Standaard zijn bijna alle modellen uitgevoerd met kleuren therapie, volspectrum zonlicht en aromatherapie. Ook standaard is de MP3 speler met rustgevende muziek.
De cabines zijn voorzien met extra programma’s speciaal voor rugklachten, gewrichtspijn, reuma, hoofdpijn en voor ondersteuning bij afvallen.
Met een Physiotherm infrarood cabine haalt u niet alleen de zon in huis maar de cabine is ook een aanwinst voor uw gezondheid.
Voor meer informatie zie www.physiotherm-valkenburg.nl

Lekker en gezond de kiemen van de sojaboon
Taugé zijn de kiemen van de sojaboon. Deze zitten vol vitamines en hebben ook een hoog eiwitgehalte. Sojabonen en –kiemen zijn voor mensen met gewrichtsklachten zoals reuma en jicht een belangrijk eiwitbron. Er zit weinig zetmeel in de taugé en daarom is het ook een geschikt voedingsmiddel voor diabetici. Ze hebben een fijne smaak en kunnen zowel rauw als ook kort gegaard gegeten worden.


Aziatisch wokgroente met taugé
1 portie groente zoals lente-ui, courgette, paprika, champignons
1 knoflookteentje
Sambal oelek naar smaak
1 theelepel serehpoeder (citroengras, poedervormig)
1 theelepel balsamicoazijn
50 ml groentebouillon
Zeezout naar smaak
1 portie taugé


Bereiding
Champignons met keukenpapier schoon vegen en in stukken snijden. Andere groente wassen en in stukken snijden. Knoflook fijn hakken. Wokpan verhitten en lente-ui, knoflook, citroengras, sambal oelek onder roeren bakken. Groente toevoegen en blijven roeren. Dan de balsamicoazijn en groentebouillon bij de groente toevoegen. Alles nog ca 5 minuten gaar laten worden. Met zout op smaak brengen. Taugé wassen en bij de groente doen. Nog een minuut mee laten garen. Lekker met volkoren basmati rijst. Smakelijk eten.

Waar heb je de meeste belangstelling voor?
Behalve de regelmatige informatieavonden voor mensen die Metabolic Balance® nog niet kennen, begin ik dit jaar met een reeks thema avonden. De eerste gaat over diabetes en is op donderdag 3 maart. Maar om te weten waar de meeste interesse ligt, vraag ik je om jouw mening.

Waar wil je graag meer over weten?
-  suiker en de verschillende vormen van suiker
-  vet en de vetzuren
-  osteoporose
-  de zuur- base huishouding
-  glycemische last – glycemische index
Stuur graag een mail met je voorkeur(en) naar sabine@metabolicbrabant.nl


Ik hoop op veel reacties op mijn vraag betreft jullie interesse.
Voor de Twitterars onder jullie, ik ben nu ook te volgen op Twitter onder @sabineflake.
Geniet van de langere dagen. Tijd om s’ avonds ook weer eens te gaan wandelen. Maar blijf natuurlijk vooral genieten van je lekker eten!

» U kunt zich hier ook direct aanmelden voor een vrijblijvend en GRATIS informatiegesprek