Metabolic Brabant

‘Natuurlijk eten en genezen’; onder deze naam verstuur ik voortaan mijn nieuwsbrieven. Hierin vind je dan informatie omtrent het voedingprogramma Metabolic Balance® maar ook andere tips betreffende de gezondheid, voeding en de homeopathie.
Wat vind je in deze brief?  Voor ze weer uit de schappen verdwijnen nog even over de wintergroentes, een kooktip voor peulvruchten, het belang van een gezonde eetcultuur en wat de ui voor allergiekers kan betekenen.

Wintergroente, lekker en gezond

Het is nog even genieten van lekker wintergroenten voor de nieuwe groentes weer volop te verkrijgen zijn. Sommige van deze groenten zijn wat minder bekend, maar zeker de moeite waard, want ze bevatten veel goeds! Probeer een keer iets anders.

1.    Aardperen bevatten veel vitamines, mineralen en voedingsvezels. Aardperen bevorderen de calciumopname door de botten en beschermen zo tegen osteoporose. (Aardperen mogen vanaf fase 3 worden gegeten.)

2.    De kleine bloemkoolroosjes van een bloemkool zijn rijk aan vitamine C en calcium. De mosterdolieverbindingen, die voor de scherpe smaak zorgen, verminderen het risico op kanker.

3.    Boerenkool is - met vitamine C en E, bètacaroteen, ijzer en calcium - de gezondste wintergroente. Bovendien is boerenkool rijk aan vezels.

4.    De koolraap is rijk aan calcium, bètacaroteen, vitamine C en kalium.

5.    Pastinaken bevatten veel ijzer, kalium, calcium, etherische oliën, foliumzuur en vitamine E, C en B. Etherische oliën verlichten maag- en darmklachten.

6.    Prei bevat provitamine A, vitamine B1, B2, C en E, kalium, natrium en fosfor. Zwavelverbindingen remmen infecties. Prei bevordert de nieractiviteit en voorkomt nierstenen.

7.    De anthocyanen (paarsrode kleurstoffen) in rode kool hebben een ontstekingsremmende en antioxiderende werking. Rode kool bevat rauw meer vitamines dan gekookt. Ook zit er volop ijzer in.

8.    In schorseneer zit kalium, magnesium, calcium, fosfor en ijzer. Deze groente heeft een ontspannende werking en bevordert de nachtrust.

9.    Spruitjes bevatten twee keer zoveel vitamine C als sinaasappelen. Verder ook B-vitamines en mineralen.

10.    Wortelpeterselie is een variëteit van de peterselie. De smaak lijkt op pastinaak en knolselderij. De wortel is rijk aan caroteen, vitamine B2 en vitamine C. Versterkt het immuunsysteem en voorkomt een vitamine C tekort.

Bron: Gezondheidsnet.nl

Eetcultuur beschermd de gezondheid

Wie bij het eten voor de computer of tv zit, voelt vaak geen verzadigingsgevoel en blijft honger hebben. Bewust waarnemen en opnemen zijn belangrijke factoren tijdens het eten. Of we verzadigd zijn hangt niet alleen van de hoeveelheid calorieën af maar ook van verschillende psychische invloeden. Dit blijkt uit een studie die wetenschappers aan de Universiteit van Bristol hebben gedaan.

Van de wetenschappers kregen de deelnemers van de studie een menu dat bestond uit negen ingrediënten. Groep een van de deelnemers at voor de computer, groep twee at zonder afleiding hun eten op. Het resultaat was dat de mensen uit groep een na de maaltijd snel weer honger hadden. Ze vroegen na een half uur weer om eten en wisten ook niet meer goed wat ze slechts een half uur geleden hadden gegeten.

Voor de wetenschapper is duidelijk: Wie eten als bijzaak ziet, zet de ‘psychische verzadiging’ uit. De ‘psychische verzadiging’ gebeurt via de zintuigen en laat eten tot genot worden. Een eetcultuur waar men samen van het eten geniet en aan een tafel zit, is belangrijk. Eten is een sociaal gebeuren, met name in een leuk gezelschap. Bewust eten en genieten beschermt de gezondheid omdat we dan voelen wanneer we genoeg hebben gegeten en waarnemen wat we eten. De bewuste keuze voor lekkere en gezonde voeding is ook een weldaad voor onze geest.

 

Tip voor peulvruchten

Veel van jullie hebben peulvruchten op het voedingsplan en voor sommigen is het nieuw om deze vaker te eten. Peulvruchten zijn voedzaam, gezond en ook nog eens goedkoop. In rauwe vorm zijn ze niet eetbaar, ze moeten gekookt worden. Blikbonen zijn makkelijk in het gebruik maar kunnen bij sommige mensen winderigheid veroorzaken. Door ze op de volgende manier te bereiden zorgen ze niet voor een opgeblazen gevoel en de gevolgen ervan Smile.

•    Koop droge bonen, volledig rauw. Een grote keuze heb je in natuurwinkels of Turkse winkels.
•    Week de bonen gedurende een hele nacht of langer in een ruime hoeveelheid water.
•    Gooi het weekwater weg, spoel de bonen af met vers water en breng ze in ruim water aan de kook.
•    Kook een strip van ca. 10 cm kombu-zeewier (verkrijgbaar in natuurwinkels) in de pan met de bonen mee. De kombu helpt de enzymen die voor winderigheid zorgen grotendeels voor te verteren. Gooi de strip na gebruik weg.
•    Snelkook de bonen de eerste tien minuten zonder deksel en schep het schuim van het water af.
•    Laat ze daarna met het deksel op de pan pruttelen tot ze zacht zijn.
•    Zout ze pas op je bord, niet tijdens het koken.
•    Kook meteen voor 3 of 4 maaltijden en bewaar de gekookte bonen/linzen (zonder kookvocht) intussen in de koelkast. Zo zijn ze even snel en makkelijk te gebruiken als bonen uit blik.

Wissel af met de peulvruchten. Er staan niet voor niets zo veel verschillende soorten op de voedingsplannen. Elk soort heeft zijn specifieke secundaire plantenstoffen die van grote waarde voor een goed functionerend lichaam zijn.

Twee snelle recepten met peulvruchten staan op de pagina recepten


Allium cepa, de gewone ui

De ui is al eeuwenlang als huismiddel bekend. Bij verkoudheid als bouillon gedronken een weldaad voor de luchtwegen, een omslag van gebakken uit op de borst gelegd bij hoestklachten, gesneden uien op de slaapkamer bij verkoudheid, rauw gegeten tegen wormpjes, met rauwe ui wratten aanstippen … de lijst kan nog veel langer.

Als voedingsmiddel staat de ui vaak bij de ‘antikanker’ voedingsmiddelen vanwege de zwavelhoudende aminozuren. Verder zijn uien goed voor hart en bloedvaten, bevatten ze veel vezels en veel vitamines en mineralen zoals vitamine B6, foliumzuur, vitamine C, kalium en magnesium.
Redenen genoeg om de ui vaak in ons voedingspatroon op te nemen.

Maar vooral in deze voorjaarsperiode is de ui (alium cepa) als homeopathisch geneesmiddel vaak voorgeschreven. Mensen die baat hebben bij het gebruik van alium cepa hebben last van volgende symptomen:
•    hooikoorts vroeg in het voorjaar
•    scherpe uitscheidingen uit de neus, de neusrand gaat kapot en is rood en pijnlijk
•    de uitscheiding uit de neus zijn dun en waterig
•    meestal zijn de klachten eerst bij het linker neusgat en gaan dan naar rechts
•    vochtige, waterige ogen met lichtgevoeligheid
•    niezen vooral bij het betreden van warme ruimtes
•    gevoelig voor geuren, snel niezen
•    heesheid
•    lam gevoel in de gewrichten
•    verergering van klachten in warme ruimtes en verbetering daarvan in de buitenlucht
•    erg slaperig en moe tijdens verkoudheid
•    sterk verlangen naar uien

Dit zijn enkele belangrijke symptomen waarop een homeopaat het middel alium cepa kan kiezen.
Voor de zelfmedicatie kan alium cepa D12 een week lang twee keer per dag 3 globulis ingenomen worden. Verminderen de klachten zich binnen deze week niet moet men stoppen met het middel en via een homeopaat een ander middel kiezen. Homeopathische middelen van VSM zijn verkrijgbaar via een drogist of apotheek.

Jozée's Blog

Een van mijn deelneemsters is een eigen blog over haar ervaringen met Metabolic Balance® begonnen. Ze vindt het leuk om volgers te krijgen. Misschien herkennen jullie ook eigen ervaringen in haar verhaal. Hier is de link naar haar site:  http://jozee.web-log.nl/blog/

Heerlijk dit seizoen met al het ontwakend groen, ik geniet ervan. Het is ook de tijd om weer een keer goed schoon te maken. Niet allen in en om het huis maar ook ons lichaam. Drink weer extra water, beweeg voldoende in de frisse lucht, adem bewust diep in je buik en lang uit … meer daarover in de volgende nieuwsbrief.

» U kunt zich hier ook direct aanmelden voor een vrijblijvend en GRATIS informatiegesprek