Metabolic Brabant

Nieuwsbrief december 2010

Het jaar is bijna om en we vallen van een feest in het ander. Wat een gezellige, lekkere tijd! In deze nieuwsbrief wil ik de waarde van de appel benadrukken. Ik vertel over vitamine D en de maretak en sluit ik af met wat tips voor de feestdagen.

Zijn er vragen naar aanleiding van deze informatie, neem gerust contact met me op. Veel leesplezier!

 
An apple a day …

Wereldwijd zijn er meerdere duizenden appelsoorten bekend. We eten elke dag een appel dus het is goed om er even bij stil te staan. Met zijn meer dan 30 mineralen en spoorelementen is het een waardevol, lekker en goedkoop voedingsmiddel met geneeskrachtige werking. Wat zit er dan allemaal in:

•    Aan mineraalstoffen zijn het natrium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, koper en zink. Kalium reguleert de waterhuishouding.
•    Ballaststof: Pectine heeft de eigenschap om afvalstoffen aan zich te binden en af te voeren. Pectine helpt bij het verlagen van de cholesterolspiegel.
•    Vitamines : provitamine A, vitamine B1, B2, B6, vitamine E en C en foliumzuur (vitamine B11)
•    Secundaire plantenstoffen zoals polyfenolen die als anti-oxidanten werken.

Regelmatig gegeten sterkt de appel het immuunsysteem, verbetert de huidconditie, steunt de spijsvertering en helpt bij een gezonde slaap. Genoeg redenen om elke dag lekker van onze appel te genieten. In de winter is een gepofte appel met kaneel bestrooid extra lekker. Smullen maar …
 
 
Vitamine D onder de aandacht

Als we het over vitamine D hebben, gaat het om een groep van vijf vet oplosbare vitamines, waarvan vitamine D2 en vitamine D3 de belangrijksten zijn. Het lichaam kan zelf vitamine D in de huid aanmaken onder invloed van de UV-B straling van de zon. Een kwartier blootstellen van handen en gezicht aan daglicht is gemiddeld genoeg voor de productie van vitamine D. 
Omdat de zonkracht nu minder is, moeten we in de wintermaanden rekening houden met de voldoende opname van vitamine D. Vitamine D is belangrijk voor de calciumstofwisseling, heeft positieve invloed op het immuunsysteem, het hart, de vaten en de stemming. Volgens wetenschappers bestaat er zelfs een direct verband tussen een gebrek aan vitamine D en depressie.
Voedingsmiddelen met veel vitamine D zijn vooral de vette vissoorten zoals sardines, makreel, zalm (zalm uit wildvangst bevat twee keer zoveel vitamine D als kweekzalm) en haring. Vitamine D wordt ook in margarines toegevoegd maar het vitamine D gehalte van een portie sardines komt overeen met ca. 10 boterhammen met margarine. Zorg daarom zeker in de donkere maanden regelmatig voor een extra portie vette vis.


Vis uit de oven op twee manieren

Vis uit de oven is een gemakkelijk gerecht met oneindige variatie mogelijkheden.

Hier het basisrecept in een ovenschaal


Visfilet (zalm, kabeljauw, zeewolf …)
zout, peper
citroen – sap, -schijfjes of – rasp naar smaak
olijfolie voor de ovenschaal.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrooi de visfilets met zout en peper en strooi er wat citroen (-sap, -rasp of -schijfjes) over. Leg de filets in een ovenschaal en besprenkel ze met olijfolie. Bak de vis in ongeveer 12-15 minuten gaar (de baktijd is afhankelijk van de dikte van de filets).
Als variatie leg wat cherry tomaatjes, plakjes courgette, ui of andere groente naar wens bij de vis in de ovenschaal. Varieer met kruiden zoals dille, peterselie of tijm.
 
 
Vis uit de oven in aluminiumfolie

Zalmmoot
citroensap
wortels, prei, lente-ui in dunne reepjes (of andere groente naar wens),
witte wijn,
zout en peper,
verse takjes dille,
boter,
garnalen en aluminiumfolie
 

Bestrijk het stuk aluminiumfolie met boter en leg de zalmmoot in het midden. Bestrooi de moot met wat peper en zout. Leg de groente en de garnalen op de moot.
Besprenkel met citroensap en witte wijn. Leg op het laatst naar smaak vers takjes dille erop.
Vouw de aluminiumfolie op zodat er een pakketje ontstaat.
Zorg dat bovenin wel stoom kan ontsnappen.
Zet het vispakket in een ovenschaal of bakblik in de oven.
De zalmmoot is klaar na ca. 30 minuten in voorverwarmde oven van 200 graden.

Makkelijk recept dat ook goed voorbereid kan worden als gasten komen. Natuurlijk kan elke vis op die manier bereid worden.

 
De maretak: symbool van de liefde en geneeskrachtige plant

De viscum album ofwel maretak, mistel, vogellijm, duivelsnest, heksennest, boomkruid en slangentong zoals die ook genoemd wordt, is de plant van december. Het is een plant met veel ‘gezichten’.

Een nog veel voorkomende traditie is het ophangen van de maretak tijdens de kerst. Het is daarbij de bedoeling dat mensen elkaar onder de maretak kussen als teken van liefde en vrede. Dit gebruik stamt uit de Noorse mythologie. De god Balder werd dodelijk getroffen door een pijl uit maretak en op verzoek van andere goden werd hij weer tot leven gebracht. Bijkomende voorwaarde was dat de godin van de liefde de maretak tot een symbool van liefde zou maken in plaats van haat.

Voor geneeskundig gebruik raadde Hippocrates (460 – 377 v.C.) de maretak al aan bij miltaandoeningen. Plinius (23 – 79 n.C.) schreef de maretak verlichtende eigenschappen toe bij epileptische krampen, stuipen en duizelingen. Vroeger werd het kleverige vruchtvlees gebruikt om lijm te maken en op stokken te smeren om kleine vogeltjes te vangen. Vandaar de naam “vogellijm”.

De maretak heeft diverse werkingsgebieden. Zo werkt viscum album op het cardiovasculaire stelsel, het bewegingsapparaat en op het nierstelsel en heeft het anti-tumorale activiteit.
Als homeopathisch middel kan de maretak worden gebruikt bij bijvoorbeeld hoofdpijn boven op het hoofd, hoge bloeddruk, menstruatieklachten en reumatische klachten.



Enkele tips voor de feestdagen

  •   Beweeg voldoende

Een stevige ochtendwandeling zorgt alvast voor het verbranden van calorieën, dan mag het ‘s avonds ook gerust iets meer zijn. Natuurlijk is bewegen na het avondeten ook aan te raden. Hoezo niet even in de kou en donker een rondje samen wandelen en een frisse neus halen?

  • Begin elke maaltijd met eiwit of noten

Ook is het kerstmenu voorzien van verschillende eiwitsoorten, begin je vooraf met een paar noten of wat blokjes kaas. Het liefst al voor het aperitief. Daardoor begin je met een lager bloedsuikerspiegel dan dat je met koolhydraten of alcohol begint.

  •  Drink water

Bespaar de calorieën van frisdranken of fruitsappen door water te drinken. Neem ook een groot glas water een kwartier voor je aan tafel gaat. Het is bewezen dat mensen dan minder gaan eten.

  • Eet bewust, eet langzaam

Leg tussen de happen door je bestek neer en kauw goed. Geniet bewust van je maaltijd. Door het regelmatig pauzeren voel je ook sneller wanneer je genoeg hebt.

  • Kies kwaliteit boven kwantiteit

Spaar niet met de wat ‘luxere’ voedingsmiddelen bij het feestmaal. Proef bijvoorbeeld de smaak van een stuk biologisch vlees of zalm uit wildvangst. Liever iets bijzonders dan een grote hoeveelheid aan eten. Dat levert even veel plezier en voldoening op.

  • Eet met plezier en verbied jezelf niets!

Wanneer je jezelf voorneemt om bepaalde dingen niet te eten omdat je er dan bijv. dik van wordt, worden deze gerechten des te aantrekkelijker voor jezelf. We zijn zo ‘geprogrammeerd’ dat we juist de ‘verboden’ dingen willen hebben. Houd je vooral bezig met al die lekkeren dingen die je gerust kunt eten. Je mag alles eten en je kiest voor lekker en gezond.
 

Boektip
“Echt eten. Een handleiding.” ISBN 978 90 295 7397 9. van Michael Pollan is een echte aanrader. De auteur van het boek “Een pleidooi voor echt eten” geeft in dit boek eenvoudige eetregels die laten zien dat gezond eten niet ingewikkeld hoeft te zijn.

» U kunt zich hier ook direct aanmelden voor een vrijblijvend en GRATIS informatiegesprek