Metabolic Brabant

Deze nieuwsbrief staat in het teken van bewegen en gewrichten. Maar natuurlijk is dit niet alles. Je leest hier o.a. ook over de voordelen van zuurdesembrood en wat je met een zak cement kunt bereiken. Veel leesplezier …

Voeding en gewrichtspijnen

Als onze voeding te veel zuren vormt en we te weinig ballaststoffen eten, bindt het lichaam gifstoffen tussen de cellen in vet- en bindweefsel. Deze gifstoffen kunnen ook in de gewrichten worden opgeslagen. Het lichaam probeert de verzuring tegen te gaan en weer te neutraliseren. Om dit te bereiken heeft het lichaam mineralen nodig die het uit botten en kraakbeen zal halen, met name als deze niet voldoende via de voeding worden opgenomen. De gevolgen daarvan kunnen degeneratieve gewrichtsveranderingen, ontstekingen en reumatische ziektes zijn.

Het is belangrijk om bij gewrichtsklachten weinig voedingsmiddelen met het ontstekingsbevorderende arachidonzuur te eten. Arachidonzuur is een meervoudig onverzadigd vetzuur dat bij de omega-6 vetzuren behoort. Het is vooral te vinden in dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees en eieren. Daarentegen is het belangrijk om veel voedingsmiddelen met omega-3 vetzuren te eten. Deze zijn te vinden in o.a. de vette vis, walnoten en lijnzaad. Zorg daarom bij gewrichtsklachten voor voldoende omega-3 vetzuren. Dit kan door bijvoorbeeld een eetlepel lijnzaadolie per dag in te nemen en/of twee keer per week vette vis te eten. Vaker mag natuurlijk ook.

Door het gezond eetpatroon van Metabolic Balance® eten we al heel beperkt geraffineerde producten en witte suikers die negatieve gevolgen voor gewrichtsklachten hebben.
Natuurlijk is het ook vooral bij gewrichtsklachten belangrijk om voldoende water en maar heel beperkt frisdrank te drinken.


Soepel bewegen met homeopathie

Lekker kunnen lopen, rennen en sporten, zonder pijn of beperkingen, is voor velen heel gewoon. Eén op de vier Nederlanders heeft echter aandoeningen van gewrichten of spieren. Alleen al 2,3 miljoen Nederlanders hebben last van pijnlijk ontstoken gewrichten, zwellingen, bewegingsbeperking, stijfheid en moeheid. Zij kregen de diagnose reuma. Reuma  is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen aan gewrichten, pezen en botten. De meeste vormen van reuma zijn behandelbaar maar niet te genezen.

Artrose (slijtage) en fibromyalgie (reuma van de spieren en pezen) zijn bijvoorbeeld vormen van reuma. Daarnaast zijn er nog veel mensen met bewegingsbeperkingen, stijfheid en pijn, zowel acuut als chronisch, die wel klachten hebben maar niet de diagnose reuma kregen. De huisarts en specialist geven bij reuma veelal ontstekingsremmers en/of pijnstillers om de lastigste verschijnselen te verminderen. Deze medicijnen hebben soms ernstige bijwerkingen. Een homeopathisch middel kan, zonder bijwerkingen, goed en snel helpen bij reumatische klachten, hoewel reuma een moeilijk te genezen ziektebeeld is.

Homeopathie kan bij ontstekingen een snelle en sterke verbetering teweeg brengen. Bij bestaande structurele veranderingen, bijvoorbeeld slijtage, kan het ingezet worden voor de bestrijding van pijn en het voortschrijden van de klachten helpen te verdragen. Homeopathie kan een goede aanvulling op - of alternatief zijn voor - een reguliere behandeling.

 

Wat is er dan zo goed aan zuurdesembrood?
Om brood te laten rijzen zijn er twee mogelijkheden: met gist of zuurdesem. De meeste broden zijn gemaakt op basis van gist. Met gist kan brood veel sneller gebakken worden, de bereiding met zuurdesem vereist meer tijd. Maar waar zit dan het grote verschil, behalve in de smaak?

Het verschil ligt in de fytinezuur. Fytinezuur komt van nature voor in de buitenste lagen van granen en zaden. Dit zuur bindt de mineralen ijzer, zink, calcium en magnesium aan zich waardoor ze niet meer kunnen worden opgenomen in ons lichaam. Dat terwijl we deze hard nodig hebben. Als we dan volkorenbrood eten dat veel fytinezuur bevat kan er een gebrek aan mineralen in ons lichaam ontstaan hoewel volkorenbrood wel gezond is. Hoe kunnen we dan voor minder fytinezuur in ons brood zorgen?

Een deel van het fytinezuur in volkorenmeel wordt door gist en/of zuurdesem afgebroken tijdens het rijzen van het brood. Hoe langer de rijstijd, hoe meer er wordt afgebroken. In zuurdesembrood zit minder fytinezuur dan in gistbrood. Dit hangt samen met het lange rijsproces van zuurdesembrood. De rijstijd van zuurdesembrood is meestal 4 uur. De opname van de mineralen worden daarom niet belemmerd en de vertering gaat veel gemakkelijker. Ook voor mensen met een prikkelbare darm of candida is dit brood aan te raden.Speltbrood is ook een optie, omdat spelt 40% minder fytinezuur bevat dan tarwe. Ook losse tarwezemelen zijn rijk aan fytinezuur.

Houd je van gistbrood en bak je zelf volkoren- of meergranenbrood, neem dan wel daarvoor een lange rijstijd van een paar uur. Hierdoor neemt de hoeveelheid fytinezuur sterk af.
Fytinezuur werkt ook verzurend op het lichaam. Dit kan weer negatieve gevolgen op gewrichtsklachten hebben.
Neem daarom bewust regelmatig een ambachtelijk gebakken zuurdesembrood zodra je in de derde fase ook weer ander brood dan roggebrood kan kiezen.

Supermarkt van de toekomst
Een interessant bericht over de supermarkt van de toekomst. http://www.secondsight.nl/food/de-supermarkt-van-de-toekomst/
Het antwoord op “Wat vind je het belangrijkste aan voeding?” komt overeen met de visie van Metabolic Balance®.

Een lekker recept voor 'burgers van beluga linzen' vind je op de recepten pagina.

Onkruid eten?
Paardenbloembladeren ofwel TARAXACUM OFFICINALE… ook die staan bij veel mensen op het voedingsplan, maar ja, hoe eet je die? Ze zijn er nu weer volop. Pluk ze op een plaats waar weinig honden langs lopen of misschien staan ze zelfs in een hoekje in de eigen tuin. Neem de kleine, jonge blaadjes en was ze goed af. Meng een handvol blaadjes door de sla. Ze smaken bitter en zorgen zo voor een ander smaakbelevenis. Paardenbloembladeren hebben een slijmoplossend vermogen en zijn de ideale aanvulling in een voorjaar reinigingskuur. Als homeopathisch geneesmiddel is de paardenbloem een belangrijk gal- en levermiddel. Ze helpen de lever bij het ontgiften van het lichaam. Dus waar wacht je op, gewoon een keer proberen.


Een zak cement voor het goede doel?

Ik heb Astrid Kesler en haar stichting WellBeing via de Social Media leren kennen en vind haar werk bewonderenswaardig. Haar werk draag ik een warm hart (en een grote baksteen ) toe en daarom wil ik ook jullie graag daarop attent maken.
Het kunnen genieten van een dagje sauna en wellness is niet voor iedere vrouw zo vanzelfsprekend. Vrouwen die (on)zichtbaar letsel hebben, voelen zich vaak niet op hun gemak in een normale sauna. Juist die vrouwen die herstellende zijn van een ernstig ongeluk of operatie, vrouwen die een stoma dragen, chronische pijn- of vermoeidheidsklachten hebben of vrouwen met een amputatie, hebben de behoefte aan een dag ontspanning. Een dag waarin ze even helemaal niets moeten en waarin wellness, ontspanning en genieten centraal staan! En dit alles in een veilige, sfeervolle en warme ambiance met persoonlijke aandacht.

Doel van Stichting WellBeing Foundation is het realiseren van sauna en wellness voor mensen die in het leven gekwetst zijn door ziekte, pijn, geestelijk of lichamelijk letsel. Voor mensen die het niet meer zo vanzelfsprekend vinden over de drempel van een openbare sauna te stappen. Op termijn wil de Foundation 10 kleinschalig Thermen WellBeing realiseren. Verspreid over het land; elk met extra zorg en aandacht voor een specifieke doelgroep.
Meer informatie vind je op Thermenwellbeing.

Neem gerust contact op als er vragen zijn naar aanleiding van deze nieuwsbrief. Ik wens jullie zonnige en gezellige paasdagen natuurlijk met veel eetplezier.

» U kunt zich hier ook direct aanmelden voor een vrijblijvend en GRATIS informatiegesprek