Metabolic Brabant

Alle recepten op deze site zijn voor 1 persoon behalve als het anders is vermeld. Met portie is de individuele hoeveelheid per deelnemer bedoeld.

Variaties met oesterzwammen

Variaties met tofu

Shaslick van kalkoen voor 2 personen

  • 310 gram kalkoenfilet (of hoeveelheid die je mag hebben) 
  • 300 gram groenten
    6 kastanje champignons
    Halve courgette
    3 sjalotjes
    6 olijven zonder pit
    6 sherry tomaatjes
  • 6 lange prikkers en een grill
  • Olijfolie
  • Zout, pepper, kruiden naar smaak
  • Crackers of roggebrood (eventueel met roomboter)

Champignons halveren
Courgette in plakken van 1 cm snijden en halveren
Sjalotjes pellen en in de lengte halveren
Kalkoen in mooie gelijke blokjes snijden
Alles aan de prikkers rijgen en licht met olijfolie bestrijken (als je die mag hebben)
Cracker of plakje roggebrood (evt. met roomboter) 
Eet Smakelijk!

Avocado op zalm

  • 1 portie avocado
  • 1 portie mango
  • zout, peper, poeder van citroengras
  • 1 portie gerookte zalm
  • dille

    Mixbeker, pureerstaf

Het vruchtvlees uit de avocado lepelen. De helft van de mango in blokjes snijden, de andere helft in streepjes snijden.  In de mixbeker avocado en mangoblokjes pureren, met zout, peper en citroengraspoeder op smaak brengen. Zalmplakjes met avocadopuree bestrijken en oprollen. Garneren met de mangostreepjes en dille.

Variatie: in plaats van zalm is het ook lekker met plakjes rosbief of gerookt kipfilet

Okra met geitenkaas uit de oven

  • 1 portie groente (okra, prei, ½ tomaat)
  • 1 portie geitenkaas
  • 50 ml groentebouillon
  • zout, peper, bieslook

Oven, ovenschotel

Okra wassen, steel en punt weg snijden. Prei wassen en in ringen snijden. Tomaat in blokjes snijden. In een pan de okras in weinig groentebouillon ca 5 minuten zachtjes garen. Dan de prei bijvoegen en beetgaar garen. Het teveel aan vocht weg gieten en met zout en peper kruiden. Bakoven op 200 graden verwarmen (hete lucht 180 graden, Gas stand 3 - 4). Okra en prei in een vuurvaste vorm vullen, de geitenkaas in brokjes op het groente verdelen. Ca 10 minuten in de hete oven bakken. Uit de oven nemen en met tomatenblokjes en bieslok bestrooien.

Kip op gembergroente

  • Verse gember
  • 1 portie groente (blekselderij, spruitjes, 1 el ui)
  • 1 portie kipfilet
  • zout, peper, groentebouillon, korianderblaadjes

Gember naar smaak schillen en klein snijden of grof raspen. Blekselderij wassen en in 2 cm lange stukken snijden. Spruitjes schoon maken en beetgaar koken, daarna halveren. In een pan kipfilet aan beiden kanten bakken. Met zout en peper kruiden en uit de pan nemen. Dan de ui, bleekselderij, spruitjes en gember in de hete pan geven en met wat groentebouillon laten garen. Kipfilets op het groente leggen en nog ca 15 minuten met gesloten deksel laten garen. Gerecht  met verse korianderblaadjes bestrooit opdienen.


Snelle, pittige kippensoep met avocado

Ingrediënten
- 250 ml groentebouillon
- 1 portie kipfilet
- 1 portie avocado
- 1 teentje knoflook
- Verse korianderblaadjes
- Chilipoeder (of verse chili naar smaak)
Bereiding
Groentebouillon aan het koken brengen. Kipfilet kort afspoelen, droog deppen, in blokjes snijden en in de bouillon doen. Afhankelijk van de blokjesgrote ca. 5 minuten laten garen. Chilipoeder (of een stukje verse chili zonder zaadjes) met de gepelde knoflookteen in een vijzel vermengen tot een smeuïg mengsel en in de soep doen. Avocadoportie in smalle parten snijden en één voor één in de soep leggen. Kort laten garen tot de avocado naar boven komt. Voor het serveren met de koriander bestrooien.
Lekker met getoost roggebrood dat besprenkeld is met olijfolie en bestrooid met een snufje zeezout. Smakelijk eten!
PS deze snelle soep is ook lekker met andere, fijngesneden groentes zoals prei, knolselderij en wortels.

 

Pompoensoep

Ui
1 portie pompoen
1 stukje gember van ca 2 cm of gedroogd gemberpoeder
1 eetlepel olie
1 bouillonblokje
½ zure appel
zout en peper naar smaak
water
pompoenpitten
1 portie feta

Ui haken en in olie fruiten. Pompoen schillen en pitten weg halen, pompoen in grove stukken snijden. Gemberwortel schillen en fijn raspen. Pompoenstukken en gember bij de ui geven en kort mee roosteren. De appel schillen en bij de pompoen doen. Met water, bouillonblokje, kruiden opgieten en ca. 20 minuten laten koken. Dan met de pureerstaf mixen. Pompoenpitten roosteren, hakken naar wens op de soep strooien. Lekker met blokjes feta.

Ps. Gember heeft een verwarmende werking in ons lichaam, heerlijk voor de kouder wordende herfstdagen.

 

Bloemkool/broccoli soep
met hüttenkäse/cottage cheese


1 portie groente bestaand uit bloemkool, broccoli en een stukje rode paprika
groentebouillon
1 portie hüttenkäse/cottage cheese
Nootmuskaat
Peper

Bereiding:
Bloemkool en broccoli poetsen en in kleine roosjes delen. Groentebouillon even laten koken en groente ca 5 minuten mee laten koken op kleine vlam. Wat roosjes apart leggen voor de garnering. De helft van de kaas in de soep doen en de soep pureren. Paprika in kleine blokjes snijden en in de soep even laten trekken. Met peper en nootmuskaat op smaak brengen. De soep in een bord schenken. De andere helft van de kaas en de roosjes in de soep leggen. Smakelijk eten!
PS: deze soep smaakt ook met andere soorten kaas zoals de geitenroomkaas of de schapenroomkaas.



Gehakt met spruitjes en appel

1 portie spruitjes
1 appel
1 portie kipgehakt (of ander gehakt volgens plan)
zout, peper, currypoeder, ca 50 ml groentebouillon

Bereiding:
Spruitjes poetsen, kort koken en halveren. De appel in vieren snijden en het klokhuis verwijderen. Dan nog in smalle parten snijden.
In een pan het kipgehakt goed aanbraden. Dan de spruiten en appel bij het gehakt doen en even mee laten bakken. Zout, peper, currypoeder en groentebouillon erbij doen en met deksel op de pan nog ca 5 minuten laten garen.
Lekker daarbij is een getoast roggebrood besmeerd met wat roomboter.

 

 

Vis uit de oven op twee manieren


Vis uit de oven is een gemakkelijk gerecht met oneindige variatie mogelijkheden.

Hier het basisrecept in een ovenschaal


Visfilet (zalm, kabeljauw, zeewolf …)
zout, peper
citroen – sap, -schijfjes of – rasp naar smaak
olijfolie voor de ovenschaal.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrooi de visfilets met zout en peper en strooi er wat citroen (-sap, -rasp of -schijfjes) over. Leg de filets in een ovenschaal en besprenkel ze met olijfolie. Bak de vis in ongeveer 12-15 minuten gaar (de baktijd is afhankelijk van de dikte van de filets).
Als variatie leg wat cherry tomaatjes, plakjes courgette, ui of andere groente naar wens bij de vis in de ovenschaal. Varieer met kruiden zoals dille, peterselie of tijm.
 
 
Vis uit de oven in aluminiumfolie

Zalmmoot
citroensap
wortels, prei, lente-ui in dunne reepjes (of andere groente naar wens),
witte wijn,
zout en peper,
verse takjes dille,
boter,
garnalen en aluminiumfolie
 

Bestrijk het stuk aluminiumfolie met boter en leg de zalmmoot in het midden. Bestrooi de moot met wat peper en zout. Leg de groente en de garnalen op de moot.
Besprenkel met citroensap en witte wijn. Leg op het laatst naar smaak vers takjes dille erop.
Vouw de aluminiumfolie op zodat er een pakketje ontstaat.
Zorg dat bovenin wel stoom kan ontsnappen.
Zet het vispakket in een ovenschaal of bakblik in de oven.
De zalmmoot is klaar na ca. 30 minuten in voorverwarmde oven van 200 graden.

Makkelijk recept dat ook goed voorbereid kan worden als gasten komen. Natuurlijk kan elke vis op die manier bereid worden.

 

Aziatisch wokgroente met taugé

1 portie groente zoals lente-ui, courgette, paprika, champignons
1 knoflookteentje
Sambal oelek naar smaak
1 theelepel serehpoeder (citroengras, poedervormig)
1 theelepel balsamicoazijn
50 ml groentebouillon
Zeezout naar smaak
1 portie taugé


Bereiding
Champignons met keukenpapier schoon vegen en in stukken snijden. Andere groente wassen en in stukken snijden. Knoflook fijn hakken. Wokpan verhitten en lente-ui, knoflook, citroengras, sambal oelek onder roeren bakken. Groente toevoegen en blijven roeren. Dan de balsamicoazijn en groentebouillon bij de groente toevoegen. Alles nog ca 5 minuten gaar laten worden. Met zout op smaak brengen. Taugé wassen en bij de groente doen. Nog een minuut mee laten garen. Lekker met volkoren basmati rijst. Smakelijk eten.

 

Linzensalade

1 portie linzen
1 portie groentes zoals bosuitjes, paprika, prei, tomaat …
1 eetlepel appelazijn
2 eetlepels olijfolie
peper en zout
paar takjes verse peterselie 

Bereiding:
Neem een portie gekookte linzen. Snij de groente in ringetjes of kleine stukjes. Meng olie, azijn, zout en peper tot een dressing. Meng dit samen met de gesneden groente door de linzen. Strooi de gehakte peterselie erover. Lekker met geroosterd roggebrood!
Tip: deze salade is ook lekker met andere soorten bonen.


Hummus

1 portie kikkererwten
2 tenen knoflook
olijfolie
citroensap
1 tl komijnpoeder
zout
peper en/of cayennepeper

Bereiding:
Pureer de kikkererwten met de knoflook, een scheut olijfolie, wat citroensap en komijn. Breng op smaak met zout, peper, evt. nog wat citroensap en olijfolie, de puree moet smeuïg zijn. Bestrooi met cayennepeper naar smaak.
Lekker op in combinatie met geroosterd groente zoals aubergine, courgette, ui, paprika …

 

Twee variaties voor de pittenmix


Voor diegenen die de pittenmix niet kennen omdat die niet op het persoonlijk voedingsplan staat; pittenmix betekend de combinatie van pure zonnebloempitten en pompoenpitten, lekker!

Hartige pittenmixkoekjes

1 portie pittenmix
1 roggecracker
½ portie wortelen
50 ml groentebouillon
1 eetlepel gehakte peterselie of andere kruiden naar smaak
(kruiden)zout en peper naar smaak

Bereiding
Pittenmix met water bedekt een nacht laten staan. De volgende dag het water afgieten en de pitten goed droog schudden. De roggecracker met een mixer tot meel vermalen. De wortelen schoon maken en in kleine stukjes snijden. De wortelstukjes in de groentebouillon koken tot ze zacht zijn. Van de pittenmix één eetlepel apart leggen. De rest van de pittenmix, de wortelstukjes, het roggemeel en de peterselie of andere kruiden fijn pureren. Met zout en peper op smaak brengen.
De oven op 150 graden verhitten (hete lucht ca 130 graden, gas stand 1). Een vel bakpapier op het bakblik leggen. Met een theelepel kleine bolletjes uit de pittenmassa vormen en op het bakpapier plat drukken. De platte koekjes met de apart gezette pitten bestrooien en in de hete oven ca. 15 tot 20 minuten bakken.
De koekjes vormen met de rest van de groenteportie als rauwkost; een lekker, volwaardig gerecht.

Tip: In de plaats van wortelen zijn ook knolselderij of pastinaak lekker. Het worden ‘hete koekjes’ als je in plaats van peper chili gebruikt. De koekjes zijn ook geschikt voor onderweg of als extra.

Zoete pittenmix
1 portie pittenmix
1 portie rijpe mango

Bereiding
Pittenmix in droge koekenpan roosteren tot hij lekker geurt. De geroosterde pitten fijn hakken – een paar pitten apart zetten als ‘starter’. De rijpe mango pureren en met de gehakte pitten vermengen. Heerlijk als zoet broodbeleg. Vergeet niet om enkele pitten vooraf te eten.

Tip: De mango kan ook in een klein beetje water worden gekookt voor het pureren.


Burgers van beluga linzen

1 portie beluga linzen
2 eetlepels ui of sjalotten
peterselie
paprikapoeder en komijnpoeder naar smaak
water, zout, bouillonpoeder, peper
Kokosolie of olijfolie om te bakken

1 portie groente (sla, komkommer, tomaat …)
olijfolie
balsamico of appelazijn
zout
bieslook, peterselie, basilicum naar smaak

Bereiding
Beluga linzen in keukenmachine of mixer of oude koffiemolen tot meel malen. Ui en peterselie hakken en in wat olie glazig bakken. Linzenmeel met ui, peterselie, komijnpoeder, paprikapoeder, zout, peper, bouillonpoeder en ongeveer de dubbele hoeveelheid water tot een gladde deeg roeren. Van dit deeg een eetlepel in een hete pan doen en wat plat drukken (in de vorm van kleine hamburgers). Enkele minuten op elke kant bakken.
Voor de sla een dressing van olijfolie, azijn, zout en kruiden bereiden. Groentes vermengen en met dressing op smaak brengen.
Lekker vegetarisch deze combinatie van ‘beluga burgers’ met sla.   

» U kunt zich hier ook direct aanmelden voor een vrijblijvend en GRATIS informatiegesprek