Metabolic Brabant

Nieuwsbrief april 2010

Nieuwsbrief april 2010
Dit keer gaat het over vitamine D, de kleur oranje, onze beslissingen over eten, de bijna vergeten raapstelen … Alvast veel leesplezier!


Elke 7,2 minuten een beslissing over ons eten
Volgens een Amerikaanse studie nemen we gemiddeld per dag 200 beslissingen die te maken hebben met voeding. Een groot deel daarvan maken we niet bewust maar automatisch. Juist dit automatisme kan een valkuil zijn. We zijn vergeten naar ons lichaam te luisteren. We eten de hoeveelheden die op het bord liggen of in de verpakking zitten, zonder naar ons lichaam te luisteren. Hebben we nog honger, is het ‘trek’ of gewoonte? Pas na ca. 20 minuten stuurt het lichaam het teken van ‘ik heb genoeg, ik hoef geen voeding meer’. De bewuste keuze van onze voedingsmiddelen, de tijd nemen om te eten, daarvan te genieten en te weten wanneer we genoeg hebben. Ook deze keuzes horen bij de 200 beslissingen per dag. Ik denk dat we juist deze wat meer aandacht moeten schenken, willen we blijven genieten van het eten en ons gezonde lichaam. 

Groente onder de aandacht
Raapstelen

Bijna vergeten, ouderwetse groente die wel zijn aandacht verdient.
Raapstelen zijn het jong geoogste blad van de Chinese kool of
de meiknol. Raapstelen zijn rijk aan mineralen en vitamines. Ze bevatten veel ijzer en vitamine C. De opname van ijzer wordt gestimuleerd door de aanwezigheid van voldoende vitamine C. Raapstelen leveren meer ijzer voor het lichaam dan spinazie!
Raapstelen kunnen rauw of gegaard worden gegeten.
Raapstelen kunnen in fase 2 gegeten worden als er Chinese kool op het plan staat, in fase 3 en 4 kan iedereen Raapstelen eten.

Recept: Raapstelensoep met taugé
Raapstelen
Bosuitjes
Taugé
Bouillonblokje, peper, zeezout naar smaak
Sesamolie of olijfolie naar smaak

Maak de raapstelen schoon en snijd de stelen in grove stukken. Zet ze met een laagje water op en laat ze in een aantal minuten slinken.
Voeg vervolgens de bouillon en kruiden toe. Breng het geheel aan de kook.
Maak intussen de bosuitjes schoon en snijd ze in ringetjes.
Blancheer de taugé eventjes. Haal de soep van het vuur wanneer deze kookt.
Maak met behulp van een staafmixer de raapstelen in de soep fijn. Roer de taugé door de soep en bestrooi ze met de bosuitjes. Lekker met een paar druppels sesam- of olijfolie. Taugé is bij deze soep de eiwitportie.

Bijna Koninginnendag en alles kleurt oranje … 
Van de vla tot de tompoezen … een pracht om te zien. Waar halen we al dat oranje vandaan? Natuurlijke kleurstoffen worden voornamelijk gewonnen uit penen, zoete aardappels, maïs, saffraankrokussen en geelwortels.
Natuurlijke kleurstoffen horen bij de secundaire plantenstoffen. Deze zijn even belangrijk voor onze stofwisseling. Als voorbeeld Caroteen (E 160). Dit is de oranje kleurstof in de peen en zoete aardappel en zorgt niet alleen voor de vrolijke kleur van deze groente, het is ook een gezonde antioxidant en in de vorm van betá-caroteen de ‘voorloper’ van vitamine A.
De kleur oranje staat o.a. voor extravert, plezier, vrolijkheid, gezelligheid, energie en activiteit. Goethe zag oranje in combinatie met assimilatie, het roept vrijheid en onafhankelijkheid op, is optimistisch, positief en gemoedelijk.
Niet voor niets kunnen we ervan genieten, wanneer we een bord vol vrolijk gekleurd eten zien en eten.


Gezonde zondouche
Vitamine D is de enige vitamine dat het menselijk lichaam uit cholesterol zelf kan maken. We nemen maar geringe hoeveelheden via de voeding op. Vitamine D zit in vis, eigeel, champignons, melk- en melkproducten, rundlever en levertraan. 90 procent maakt het lichaam zelf aan in de huid onder invloed van de UV straling. Hoe meer zon, hoe makkelijker komen we aan de dagelijks benodigde hoeveelheid van 5µg. Oudere mensen hebben zelfs 10µg dagelijks nodig. Drie keer per week 15 minuten zonlicht zijn voldoende voor ons vitamine D huishouden. Vitamine D heeft een belangrijk aandeel aan de calciumverzorging van het lichaam. Daarbij helpt ook beweging de spieren en botten te versterken. Zeker na de donkere wintermaanden is een flinke wandeling met een gezonde portie zon een weldaad voor lichaam en geest.


Homeopathie
10 april 1755 is de geboortedag van Samuel Hahnemann, de grondlegger van de klassieke homeopathie. Elk jaar wordt daarom in de 2e week van april de internationale week van de homeopathie gevierd. Dit jaar stond deze week onder het motto van ‘mental health’ ofwel geestelijke gezondheidszorg. Mensen met klachten zoals depressie, burn out, angsten, slaapproblemen, gedragsproblemen bij kinderen waaronder ook ADHD kunnen veel baat bij een homeopathische behandeling ondervinden. Een homeopathische behandeling voor bijvoorbeeld ADHD kent meer dan honderd verschillende middelen die kunnen helpen de concentratie te verhogen. Neem gerust vrijblijvend contact met me op bij vragen daarover.

» U kunt zich hier ook direct aanmelden voor een vrijblijvend en GRATIS informatiegesprek