Metabolic Brabant

Nieuwsbrief september 2010

Na een periode van vakantie, zon en lekkere barbecues zijn we al beland in het kleurrijke najaar. Zijn er wat extra kilo’s uit de vakantie overgebleven? Je weet het, gewoon weer ‘even streng’ en de balans is hersteld.
In deze uitgave vertel ik over vet, ga ik in op het najaarsgroente pompoen, laat ik je kennis maken met het valkruid en kom je meer te weten over thee …
Zijn er vragen naar aanleiding van deze informatie, neem gerust contact met me op. Veel leesplezier!

Belangrijk en lekker – het juiste vet!  

Vet is niet gelijk vet. Vaak hoor ik  “… moet ik nu echt olie/vet gebruiken? Ik val net zo goed af …” Mijn antwoord is uiteraard altijd JA. Zonder het juiste vet in de voeding kan het lichaam ook geen vet verbranden, en zo de stofwisseling niet optimaal werken. Wist je dat ook onze hersenen uit een groot deel vet bestaan, babyhersenen zelfs tot 60%.
Wat is vet dan eigenlijk?
Vetten zijn altijd opgebouwd uit vetzuren (triglyceriden). De twee grote groepen zijn:

Verzadigd vetzuren - het lichaam kan ze zelf uit koolhydraten en eiwitten opbouwen.Vetten met overwegend verzadigde vetzuren zijn vast bij kamertemperatuur 
   
Onverzadigd vetzuren

a.    Enkelvoudig onverzadigde vetzuren ( Het lichaam kan ze zelf uit koolhydraten en eiwitten opbouwen.)

b.    Meervoudig onverzadigde vetzuren
-    Essentiële vetzuren (omega 3 en omega 6.
Ze moeten via de voeding aangeboden worden, kan het lichaam niet zelf aanmaken)
-    Niet essentiële vetzuren (omega 9, kan het lichaam ook zelf aanmaken)

c.    Transvetzuren (Transvetzuren ontstaan door het verhitten van vet op hoge temperatuur (bijv. frituren) en het invloed van chemicaliën. Deze vetzuren hebben een negatieve invloed op onze gezondheid en moeten daarom zo min mogelijk gegeten worden.)
 
Vetten die rijk zijn aan onverzadigde vetzuren zijn vloeibaar op kamertemperatuur. Rijk aan onverzadigde vetzuren zijn oliën, noten, zaden en vette vis.

Omdat we de essentiële vetzuren met onze voeding tot ons moeten nemen, wil ik hier iets meer over vertellen.
Bijzonder belangrijk is de verhouding van omega 6 tot omega 3 vetzuren.
De juiste verhouding is 5 : 1. Helaas is het zo, dat de verhouding bij veel mensen rond 20 : 1 is. Dat betekent dat ze 20 keer meer omega 6 vetzuren dan omega 3 vetzuren tot zich nemen. Onze voeding bevat veel meer omega 6 dan omega 3 vetzuren. Dit kan negatieve gevolgen voor onze gezondheid hebben, bijvoorbeeld meer ontstekingen in het lichaam. Daarom is juist de opname van voldoende omega 3 vetzuren van groot belang.
Omega 6 vetzuren zijn o.a. te vinden in maïsolie, zonnebloemolie, safloerolie, sesam- en tarwekiemolie.
Omega 3 vetzuren zijn o.a. te vinden in walnootolie,lijnzaadolie, raapzaadolie en vette vis.
Omega 3 vetzuren hebben een breed werkgebied in ons lichaam:

-    Ze hebben invloed op de vloeibaarheid van het bloed
-    Ze werken bloeddruk verlagend.
-    Ze verlagen de cholesterol- en triglycerde spiegel van het bloed
-    Ze leveren bouwstenen voor hersenen, ogen en klieren.
-    Ze hebben een positief invloed op hart en bloedvaten.

Koop het best koud geperst olie uit de eerste persing en bewaar de olie koud en donker. Olie met een hoog aandeel omega 3 vetzuren kan sneller bederven. Deze hoogwaardige, gezonde oliën niet verhitten maar bijvoorbeeld op de sla gebruiken of natuurlijk in combinatie met kwark in de ‘Budwig cocktail’.
Daarom, niet bang zijn van vet maar wel bewust zijn van de gezonde vetten.
 
Pompoenen, ze zorgen voor kleur: in de keuken en bij de voordeur

De pompoen bestaat in verschillende variaties. Van de gele zomerpompoen met dunne schil, de winterpompoen met harde schil, de reusachtige Hokkaido tot de courgette. Behalve als decoratie is het een waardevol groente die vaker op het menuplan mag staan. De pompoen bevat veel water en ballaststoffen, die de spijsvertering stimuleren en helpen de darmen te ontgiften. Naast de toxines worden ook galstoffen en vetsubstanties uitgescheiden. Tegelijkertijd krijgt het lichaam enzymen die de alvleesklier helpen bij haar werk. Bijzonder waardevol is de verhouding van vitamines, vooral veel vitamine A, en mineralen zoals koper, ijzer, magnesium en kalium. Daardoor heeft de pompoen een waterregulerende werking en bevorderd de afbouw van vet. Caroteen, de gele kleurstof, sterkt het immuunsysteem.

Niet te vergeten zijn de pompoenpitten. Deze bevatten veel onverzadigde vetzuren die belangrijk zijn voor het cholesteroltransport, de klierwerking en de opbouw van de celwanden. De groene pompoenpitten bevatten phytosterine en zinc, die een positieve invloed op de elasticiteit van de prostaat hebben. Een gezonde snack dus ook voor mannen!
Pompoen is lekker op verschillende manieren.
Als ovenschotel met ui, knolselderij, venkel, rozemarijn, kruidenzout en peper.
Gekookt in een klein beetje water en een bouillonblokje en geserveerd als puree.
Natuurlijk als soep … en ik laat me graag verrassen door jullie recepten.

Pompoensoep
Ui
1 portie pompoen
1 stukje gember van ca 2 cm of gedroogd gemberpoeder
1 eetlepel olie
1 bouillonblokje
½ zure appel
zout en peper naar smaak
water
pompoenpitten
1 portie feta

Bereiding: Ui haken en in olie fruiten. Pompoen schillen en pitten weg halen, pompoen in grove stukken snijden. Gemberwortel schillen en fijn raspen. Pompoenstukken en gember bij de ui geven en kort mee roosteren. De appel schillen en bij de pompoen doen. Met water, bouillonblokje, kruiden opgieten en ca. 20 minuten laten koken. Dan met de pureerstaf mixen. Pompoenpitten roosteren, hakken naar wens op de soep strooien. Lekker met blokjes feta.
Ps. Gember heeft een verwarmende werking in ons lichaam, heerlijk voor de kouder wordende herfstdagen.

Genieten van je eten helpt bij het gewichtsverlies  

Als we van ons eten genieten en het ook nog lekker smaakt produceren onze hersenen de hormonen dopamine en endorfine. Dit zijn ‘gelukshormonen’ die ons een prettig en behaaglijk gevoel geven. Daardoor verdwijnt je behoefte om nog meer te eten vanzelf en je hebt een voldaan gevoel. Zonder inspanning, gewoon met een blij gevoel aan tafel en minder gewicht als resultaat!

Thee – een gezond feest op zich   
   

Vooral van groene thee is bekend dat het krachtige anti-oxidanten bevat en ook positief op de gewichtsregulatie werkt. Het regelmatig drinken van groene thee kan helpen het immuunsysteem te verbeteren, infecties tegen te gaan en een te hoog cholesterol te verlagen. De kwaliteit van de thee is daarbij van groot belang.

De theezakjes die we gewend zijn, laten niets meer zien van theebladeren
zoals die door de natuur gevormd zijn. Verschillende bladvormen, formaten, oudere of jonge blaadjes geven verschillende soorten en kwaliteiten thee.
Ook kunnen de grote bladeren samengebonden worden tot kunstige vormen.
In China, de bakermat van thee, is dit tot een ware kunst verheven en worden er zelfs bloemen in de gebonden bladeren verwerkt, die zich in de theepot ontvouwen en dan een geurig en kleurig sieraad vormen voor de tafel.
Tijdens een theeproeverij van Brigittes Tea Art komt u veel te weten over de verschillende soorten thee en kunt u heerlijk biologische thee proeven. Meer informatie vindt u op Brigittes-Tea-Art.nl.

Valkruid – niet weg te denken als eerste hulp middel


Arinca Montana ofwel valkruid groeit voornamelijk in de Alpen en Pyreneeën maar ook in het oosten van Nederland en de Belgische Ardennen. Als homeopathisch middel wordt het vooral ingezet als traumamiddel. Bijna elke denkbare verwonding heeft als eerste middel Arnica nodig. Verzwikkingen, verstuikingen, kneuzingen, vertillen, spierpijn en blauwe plekken genezen sneller na de inname van Arnica. De aangedane delen zijn buitengewoon pijnlijk en voelen beurs. Het zijn voornamelijk gesloten wonden (blauwe plekken) waar Arnica het juiste middel is. In de klassieke homeopathie is het o.a. ook een belangrijk middel voor hartklachten en huidproblemen.

Als zelfmedicatie kan Arnica D 12 in de vorm van globuli 3 tot 5 keer per dag worden ingenomen tot de klachten verbeteren. Er bestaat ook zalf en gel met Arnica die goed op de aangedane lichaamsdelen opgebracht kan worden. Producten met Arnica zijn onder andere verkrijgbaar van VSM en Weleda.

» U kunt zich hier ook direct aanmelden voor een vrijblijvend en GRATIS informatiegesprek