Metabolic Brabant

Nieuwsbrief november 2010

Het seizoen van de wintergroente is aangebroken en daarom wil ik nu graag even de koolsoorten onder de aandacht brengen. Verder geef ik wat tips om de stofwisseling ook van buitenaf te stimuleren, tips voor homeopathische hoestmiddelen en vitamine C.
Zijn er vragen naar aanleiding van deze informatie, neem gerust contact met me op. Veel leesplezier!

Kool onder de aandacht

Het is nu weer de tijd om vaker kool te eten. Bij de familie van de koolsoorten horen spruitjes, boerenkool, witte- rode en savooie kool, broccoli, bloemkool, paksoi en chinese kool. Kool dankt zijn positieve effect op de weerstand aan de hoge concentraties glucosinolaten. Deze organische verbindingen zorgen voor de activering van twee andere stoffen die ontstekingsremmende en griepwerende werking in ons lichaam hebben. Voorwaarde is wel dat de groente kort gekookt wordt, dan hebben de glucosinolaten een positieve invloed op ons lichaam. Spruitjes staan bovenaan met de hoeveelheid glucosinolaten.
•    De koolsoorten bevatten ook vitamine C – in 200 gram kool zit zoveel vitamine C als in twee citroenen.
•    Verder bevatten de koolsoorten nog o.a. vitamine E, beta caroteen, kalium, calcium, vezels, seleen …
•    Een scheutje appelazijn of melk helpt tegen de kookgeur.
•    Met wat komijnzaad of -poeder bij de kool is deze makkelijker te verteren.
Wissel af met de verschillende koolsoorten, probeer ook eens iets nieuws. Het is lekker seizoensgroente, die op veel verschillende manieren bereid kan worden.


Bloemkool/Broccoli soep met hüttenkäse/cottage cheese
1 portie groente bestaand uit bloemkool, broccoli en een stukje rode paprika
groentebouillon
1 portie hüttenkäse/cottage cheese
Nootmuskaat
Peper

Bereiding:
Bloemkool en broccoli poetsen en in kleine roosjes delen. Groentebouillon even laten koken en groente ca 5 minuten mee laten koken op kleine vlam. Wat roosjes apart leggen voor de garnering. De helft van de kaas in de soep doen en de soep pureren. Paprika in kleine blokjes snijden en in de soep even laten trekken. Met peper en nootmuskaat op smaak brengen. De soep in een bord schenken. De andere helft van de kaas en de roosjes in de soep leggen. Smakelijk eten!
PS: deze soep smaakt ook met andere soorten kaas zoals de geitenroomkaas of de schapenroomkaas.

Gehakt met spruitjes en appel
1 portie spruitjes
1 appel
1 portie kipgehakt (of ander gehakt volgens plan)
zout, peper, currypoeder, ca 50 ml groentebouillon

Bereiding:
Spruitjes poetsen, kort koken en halveren. De appel in vieren snijden en het klokhuis verwijderen. Dan nog in smalle parten snijden.
In een pan het kipgehakt goed aanbraden. Dan de spruiten en appel bij het gehakt doen en even mee laten bakken. Zout, peper, currypoeder en groentebouillon erbij doen en met deksel op de pan nog ca 5 minuten laten garen.
Lekker daarbij is een getoast roggebrood besmeerd met wat roomboter.



Opkikker voor de stofwisseling

Om de stofwisseling niet alleen door de gezonde voeding, maar ook van ‘buiten af’ te stimuleren en in balans te brengen, is borstelen een goede manier. Door het borstelen van de droge huid stimuleer je het lymfestelsel, de stofwisseling en de doorbloeding van de huid. Gifstoffen die zijn opgehoopt kunnen beter afgevoerd worden. Dode huidcellen worden verwijderd, de huid gaat zachter en gladder aanvoelen. Het borstelen van de huid kan je zien als een ‘mini acupressuurbehandeling’, waar je hele lichaam baat bij heeft. Het is een eenvoudige, snelle en goedkope manier om je lichaam te stimuleren en te verwennen door de positieve aandacht voor jezelf.

Waar je op moet letten:
•    Borstel met een zachte houten borstel met natuurhaar. Synthetische borstels kunnen de huidoppervlakte beschadigen.
•    Koop een borstel met een lang, afneembaar handvat, zodat je ook je rug goed kunt borstelen.
•    Borstel alleen de droge huid, natte huid wordt door het borstelen te veel uitgerekt.
•    Begin onderaan bij je voetzolen en borstel je hele lijf tot de binnenvlakte van je handen.
•    Wissel ronddraaiende borstelbewegingen af met lange strijkende borstelbewegingen.
•    Besteed extra aandacht aan je oksels om de lymfklieren die zich daar bevinden te stimuleren.
•    Gebruik je eigen, persoonlijke borstel en reinig deze regelmatig (om de paar weken) met water en soda (niet met synthetische wasmiddelen). Laat de borstel goed opdrogen voordat je hem weer gebruikt.
•    Borstel niet over wondjes of geïrriteerde- en geïnfecteerde huid.
•    Neem bij voorkeur na het borstelen een warme douche of warm bad en eindig met een KOUDE douche om de bloedcirculatie te stimuleren. Een lekker warm lijf is het resultaat.


Vitamine C – belangrijk in dit seizoen


Vitamine C heeft een gunstige invloed op de gezondheid, het verhoogt de vitaliteit op diverse manieren. Vitamine C stimuleert het natuurlijk afweersysteem en bevordert het herstel na ziekte. Het beschermt tegen radicalen en ondersteunt opbouw- en herstelprocessen in het lichaam. Het helpt in stressituaties, mede omdat het van belang is voor het zenuw- en hormoonstelsel. Het ondersteunt de leverreiniging en de longfunctie en is goed voor hart- en bloedvaten. Daarnaast is het is ook de reinigingsvitamine bij uitstek. Vitamine C werkt ook in op het gevoelsleven van de mens. In deze periode van het jaar is een extra vitamine C supplement zeker aan te bevelen.
 Kies een goed vitamine C preparaat dat geproduceerd is van natuurlijke grondstoffen zoals fruit en groente. Bruistabletten bevatten vaak veel suiker of suikervervangers en andere hulpstoffen. Tijdens een opkomende verkoudheid of grieperig gevoel kan men gerust een korte periode enkele tabletten van 1000 mg vitamine C per dag innemen. Goede merken van vitamines zijn bijvoorbeeld ‘Solgar’, ‘Essential Organics ‘, ‘Orthica ‘, ‘AOV ‘, ‘New Care ‘. 1 tablet van 1000 mg vitamine C is een goed onderhoudsdosis in de herfst- en winterperiode en kan helpen deze periode klachtenvrij door te komen. Een teveel aan vitamine C kan diarree veroorzaken maar heeft verder geen nadelige invloed op het lichaam.

Hoest is niet gelijk hoest … hoe er een homeopaat naar kijkt

De laatste tijd komen er weer vaak mensen met hoestklachten in de praktijk. Er zijn grote verschillen in het optreden van hoesten, daarom wil ik graag enkele hoestmiddelen onder jullie aandacht brengen.

Bryonia (Heggenrank)
is een middel dat wordt ingezet als het vooral gaat om droge hoest. Kenmerken zijn ook droge slijmvliezen, veel dorst, droge prikkelhoest en hoest met steken in de borst. De hoest verergert bij het betreden van een warme ruimte. De droge hoest is ook vaak nachts, waardoor men rechtop moet gaan zitten. Het gaat om heel pijnlijke hoest, men houdt de borst vast tijdens het hoesten. Elke beweging is ook pijnlijk. Verbetering ervaart men door rust, koude dingen en liggen op de pijnlijke zijde.

Drosera (Zonnedauw)
is een van de belangrijksten hoestmiddelen in de homeopathie. Kenmerkend zijn een krampachtige, droge, blaffende hoest die diep uit e longen komt. Hoesten gepaard met een ontsteking in de keel en een zware schorre stem. De hoestaanvallen volgen elkaar snel op en men heeft moeite om nog goed adem te krijgen. Vaak begint men nachts te hoesten waarbij het na middernacht nog erger wordt. Hoesten met kokhalzen en braken als gevolg. Verbetering ervaart men door rechtop zitten in bed en frisse lucht.

Ipecacuanha (Braakwortel)
is een middel dat wordt ingezet bij hoestklachten die gepaard gaan met misselijkheid tot aan braken toe. Rauwe hoest waar je het slijm hoort reutelen maar dat slijm wordt niet opgehoest. Het gevoel te zullen stikken met misselijkheid en braken. Het lijkt alsof de borst vol zit met fluimen. Voortdurende, hevige hoest bij elke inademing. Hoesten verergert zich in warme ruimtes. Het braken verbetert de misselijkheid niet.

Deze middelen zijn van VSM te verkrijgen bij een drogist of apotheek in een D12 of D30 potentie. Meerdere malen per dag worden 3 korrels ingenomen. Belangrijk is dat men na enkele dagen ook een duidelijke verbetering ervaart. Dit is maar een heel kleine greep uit de homeopathische apotheek.


Novemberdip?

Hier wat tips om een grijze novemberdag wat vrolijker te maken.
•    Zet je favoriete liedje op en zing luidkeels mee. Werkt nog beter als je ook nog mee swingt. Lekker even doen!
•    Zoek op youtube.com films op ‘lachende baby’. Klinkt misschien gek, maar als we anderen zien lachen, en zeker baby’s, zet het ons zelf aan het lachten. Het werkt gegarandeerd! We kunnen niet tegelijk triest zijn en lachen. Zet een extra glimlach op en je voelt je humeur veranderen.
•    Kijk naar vrolijke, heldere kleuren. Vooral rood en geel hebben een activerend effect op ons lichaam en geest.
•    Verwen jezelf met je lievelingseten.

» U kunt zich hier ook direct aanmelden voor een vrijblijvend en GRATIS informatiegesprek